Hrvatska

ZVONIMIR ČIČAK: HHO poziva premijera Oreškovića da donese odluku o tome može li Crnoja biti ministar u njegovoj Vladi

Crnojino djelovanje najmanji je teret za Crnoju osobno. Ono je prije svega teret za premijera Tihomira Oreškovića i njegovu Vladu, Sabor koji ga je potvrdio, kao i za cijelu Hrvatsku.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pomno je pratio formiranje nove hrvatske Vlade. Odbor se od svog osnutka suprotstavljao i suprotstavljat će se svakom pokušaju da na bilo koje mjesto u Vladi dođe osoba koja je kršila ili bi mogla kršiti ljudska prava. Najavili smo iznošenje svoga stava o ministrima Buljeviću, Hasanbegoviću i Crnoji, budući da je njihovo imenovanje dijelu javnosti bilo neprihvatljivo.


Moramo izraziti nezadovoljstvo činjenicom da je Hrvatski sabor (Parlament) za ministra branitelja potvrdio Miju Crnoja nakon što su ga na to mjesto kandidirali Odbor za branitelje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i HDZ kao parlamentarna stranka. Iz Crnojinih javnih istupa vidljivo je da je riječ o osobi koja ne samo da ugrožava, već i negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava. On i njegovi kolege iz Odbora za branitelje HDZ-a tvrdili su da za svoje krajnje dvojbene izjave i opasne teze imaju podršku predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.


Crnoja i krug oko njega najavljivali su izradu liste hrvatskih izdajnika i liste agresora. Tražili su jači utjecaj Ministarstva branitelja na sadržaj školskih udžbenika, smatrajući da se o Domovinskom ratu piše premalo. Najavili su snažan utjecaj na financiranje filmova o Domovinskom ratu koji se inače snimaju novcem poreznih obveznika, smatrajući da dosadašnji filmovi s ovom temom nisu vjerodostojno prenosili istinu o Domovinskom ratu.


Već same Crnojine najave ovih morbidnih ideja i prije no što je imenovan ministrom  trebale su biti dovoljne vladajućoj većini da ne potvrdi njegovo imenovanje. Ne samo zato što je najavljeno objavljivanje lista izdajnika i agresora, već i zato što su njegove izjave otišle u svijet i nanijele neprocjenjivu štetu ne samo novoj Vladi, već i slici Hrvatske u svijetu. Crnoja nije smio biti imenovan već i zato što su najave takvih lista krajnje retrogradne i politički i sigurnosno vrlo opasne. Poznato je da je objavljivanje takvih lista u povijesti čovječanstva dovodilo do linča i fizičkih likvidacija. Nova hrvatska vlast trebala je biti svjesna činjenice da je izrada ovakvih lista tijekom povijesti obično bila uvod u progone i zločine. Ponuđene liste neodoljivo podsjećaju na slične liste koje je radio jugoslavenski komunistički režim, a koje su bile pretekst za likvidacije i hapšenja. Crnoja i oni koji ga podržavaju htjeli su vratiti na scenu preživjeli politički model SUBNOR-a, jugoslavenske boračke organizacije, koji je političkim arbitriranjem bio udarna pesnica Komunističke partije i najrigidnijeg dijela jugoslavenske dikatatorske vlasti. No vlast se nije obazirala na prigovore javnosti, već je tvrdoglavo, još u subotu i nedjelju, nakon što su ministri potvrđeni, podržavala Crnojine krajnje štetne izjave i ideje.


Sporne Crnojine ideje odbacio je dio braniteljskih udruga te viđeni pojedinci iz braniteljske populacije, smatrajući ih neprihvatljivima. Javnost je na Crnojine ispade reagirala dvojako: dio javnosti zgražao se nad njegovim stavovima, zahtijevajući od Sabora da ga ne potvrdi za ministra, dok je najveći dio javnosti doživio Crnoju kao klauna, sprdajući se s njegovom najavom o izradi liste nepoćudnih građana RH. Tisuće građana javljali su se na društvenim mrežama kao dragovoljci-izdajnici, tražeći da im ime bude na vrhu liste. Pojedini mediji pisali su o Crnojinoj karikaturalnoj ideji na način da su na naslovnici objavili dokument pod nazivom „Izdajnica“ koju građani mogu sami ispuniti i tako se prijaviti na listu izdajnika. Tako je humor još jednom pobijedio glupost.


Konačno se i politički vrh Hrvatske, prepoznajući znakove vremena, počeo distancirati od njegovih izjava i od njega osobno. Nažalost povod za to je pojavljivanje u javnosti podataka o njegovoj lažnoj prijavi u Samoboru kraj Zagreba, u baraci sklepanoj od dasaka na ledini koju mu je na raspolaganje dala općina Samobor. Mediji iznose podatke o njegovom nasilništvu i sklonosti fizičkim obračunima, uključujući maltretiranje samohrane majke koja skrbi o djetetu s posebnim potrebama.


Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora (IO HHO) smatra da Crnoju treba razriješti dužnosti ministra zbog njegovih ideja koje, nažalost, dijeli i dio hrvatskog političkog vrha.  HHO svoju izjavu o pokušaju izrade liste nepoćudnih građana objavljuje upravo na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Slične liste su u jednom drugom vremenu bile podloga za masovna istrebljenja, prije svega Židova, a potom i drugih nepoćudnih osoba u Europi.
IO HHO stoga poziva predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića da presiječe ovu medijsku trakavicu i donese odluku o tome može li Crnoja biti ministar u njegovoj Vladi. Crnojino djelovanje najmanji je teret za Crnoju osobno. Ono je prije svega teret za premijera Tihomira Oreškovića i njegovu Vladu, Sabor koji ga je potvrdio, kao i za cijelu Hrvatsku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hho, tihomir orešković