Hrvatska

PORUKA: Markić u Rimu: I Josipović i Milanović bili su protiv referenduma o braku, a onda su izgubili izbore

Bila je to bitka između Davida i Golijata.

Piše: PolitikaPlus

– Predsjednik Josipović i premijer Milanović koji su se javno protivili referendumskom izjašnjavanju o braku kao zajednici žene i muškarca – prije godinu dana jedan, a prije tri mjeseca drugi – izgubili su izbore – kazala je jučer u Rimu na "Danu obitelji" Željka Markić, predsjednica Udruge U ime obitelji, koja je sudjelovala na skupu koji je organizirao odbor “Zaštitimo našu djecu”, a na bivšem trkalištu Circo Massimo okupio je dva milijuna ljudi.Markić je u svom obraćanju naglasila da je upravo Rimsko, pretkršćansko pravo definiralo brak kao zajednicu žene i muškarca koji se ujedinjuju da bi imali djecu. Kršćanstvo je definiciji braka kasnije dodalo kao uvjet ljubav.


– Brak je temelj obitelji, osnovne stanice društva. Brak je kroz povijest imao posebnu pravnu zaštitu upravo zbog te svoje objektivne vrijednosti – jer je najbolje mjesto za dobivanje i odgajanje djece. Sva znanstvena istraživanja potvrđuju da je vjerna zajednica muškarca i žene puna ljubavi, javno objavljena pred zajednicom i društvom - najstabilnija zajednica najbolja za odgoj djece – budućih naraštaja društva. Zbog toga država štiti bračnu zajednicu – rekla je Markić.


Prisjetila se i referenduma o braku.


– Mi smo u Hrvatskoj prije dvije godine organizirali prvi narodni referendum u povijesti naše zemlje. Referendumsko pitanje je glasilo: ‘Jeste li za to da hrvatski ustav štiti brak kao zajednicu žene i muškarca?’ Referendum je bio reakcija na činjenicu da je u Hrvatskoj prvo uvedeno civilno partnerstvo, a onda, u drugom koraku željelo se izjednačiti homoseksualnu zajednicu s brakom dodjeljujući joj sva prava bračne zajednice. Morali smo u 2 tjedna prikupiti potpise 10% birača u Hrvatskoj, a u 2 tjedna prikupili smo 20% potpisa hrvatskih birača. Naš predsjednik, premijer i cijela vlada bili su protiv referenduma. Bila je to bitka između Davida i Golijata. Na referendumu je 67% birača glasalo za ustavnu zaštitu braka. Nakon Hrvatske su i Slovačka i Makedonija zaštitile brak ustavom, a nadamo se da će to uskoro učiniti i Rumunjska. Zato je ova bitka koju vi vodite ovdje u Italiji važna i za druge zemlje, i za na u Hrvatskoj. I za kraj, naš predsjednik koji je glasao protiv na referendumu, prije godinu dana je izgubio izbore. Naš premijer je prije 3 mjeseca izgubio izbore – kazala je u Italiji Željka Markić. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, ivo josipović, u ime obitelji, rim, željka markić