Tvrtke

REAKCIJA: Sindikalac Mijat Stanić protiv uvođenja vinjeta na autoceste

'Upoznat sam s problemima koliko bi zbilja koštala namjera da se uvede vinjeta, a prvi je problem nepravedna naplata cestarine.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić usprotivio se u petak uvođenju vinjeta na hrvatske autoceste, ustvrdivši da se time ne bi postigao veći prihod, niti bi se osigurao povrat dugova HAC-a, a prouzročila bi se "nepravedna naplata cestarine".


Na konferenciji za medije "Ne damo naše" Stanić je rekao kako nema nikakvih pokazatelja da bi uvođenje vinjeta bilo bolje rješenje od sustava naplate cestarine. "Upoznat sam s problemima koliko bi zbilja koštala namjera da se uvede vinjeta, a prvi je problem nepravedna naplata cestarine", kazao je Stanić.


Istaknuo je da kao građanin ne želi za nekoga plaćati cestarinu, niti želi da itko plaća njegovu, dodajući kako je vinjeta nepravedna naplata, a po preporukama EU na određen način i zabranjena. 

 

"Uvođenjem vinjete se ne bi postigao veći prihod, niti bi se osigurao povrat dugova HAC-a, jer to nisu postigli ni drugi. Povrat duga može se osigurati restruktuiranjem i refinanciranjem dugova", istaknuo je. 


Dodaje kako Hrvatska ima još dva koncesionara, pa bi vinjetu bilo gotovo nemoguće uvesti. Pojasnio je kako u mandatu bivše vlasti čak nije postignuta interoperabilnost između HAC-a i ARZ-a, koje danas održava tvrtka HAC-ONC. "Na dionici Zagreb-Macelj čak nemamo ni ENC, iako je Vlada imala želju da se uvede, nisu uspjeli", rekao je Stanić. 


On se zalaže za poboljšavanje primjene ENC-a i lakšu dostupnost građanima. Tvrdi da je to bolji sustav naplate cestarine, koji osigurava pravednu naplatu, tj. "koliko si vozio toliko platiš".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vinjete, mijat stanić, autoceste