Hrvatska

SOA: 'Predsjednica tvrdi da je kršen zakon, to je razlog za smjenu'

'Zakon ne zahtjeva da se sve istraži.'

FOTO: Nikola Brzica
FOTO: HRT
Piše: PolitikaPlus

Dok se čeka odluka premijera Tihomira Oreškovića o smjeni šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića i dalje traju polemike o opravdanosti njegove smjene. 


Predsjedničina odluka otvorila je niz pitanja, uzburkala političku scenu. Javnost traži objašnjenje zašto je Lozančić smijenjen, koje je zakone prekršio. 


Zakon predviđa koje su greške, ali zakon i predviđa mogućnost da jedan od krajnjih korisnika uputi zahtjev za razrješenjem. Nisam razgovarao s predsjednicom o slučaju Lozančić. Ne znam točno što se dogodilo. Predsjednica Republike je navela u svojem priopćenju da je kršen zakon. Ako je to tako, to je kršenje demokratske prakse i to je razlog za smjenu. Zakon ne zahtjeva da se sve istraži, kazao je gost središnjeg Dnevnika HRT-a član HDZ-ovog Odbora za nacionalnu sigurnost Nikola Brzica, ujedno i član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike. 


Kako bi to izgledalo i tumačeno u javnosti da je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije smijenjen bez da prilike da novi premijer ne razmotri situaciju sam, postavio je retoričko pitanje Brzica. Predsjednica je pokrenula proceduru, već je i prije bilo tako, i sad premijer ima priliku, i sam je rekao, do kraja tjedna donijeti odluku, smatra.


Na pitanje je li ovo politička čistka odnosno želja HDZ-a da ovlada tajnim službama Brzica je rekao da se to sigurno pokušava spinati u dijelu stranka i dijelu medija. Ali ne vidim argumente koji bi ukazali na to. Mislim da je procedura koja je propisana zakonom pokrenuta i ja ne želim prejudicirati ishod te procedutre tako da ne vidim zašto bi došli do tog zaključka, dodao je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

soa, smjena, kolinda grabar kitarović, dragan lozančić, nikola brzica