Hrvatska

SOA: Anto Nobilo: Završi li Lozančić na ulici to je tempirana bomba

Ona mora napisati što je on trebao napraviti, a nije i po kojem članku.

Piše: PolitikaPlus

Situaciju oko Dragana Lozančića komentirao je za N1 odvjetnik Anto Nobilo. Kazao je da ga je iznenadila činjenica da je razlog za smjenu činjenica da predsjednica nema povjerenja u Lozančića.


"Ona mora napisati što je on trebao napraviti, a nije i po kojem članku. Po onome što je izašlo u javnost reklo bi se da je upitna proslava rođendana predsjednice koju je organizirao Zdravko Mamić i da predsjednica smatra da ju je Lozančić trebao obavijestiti da je njezin razgovor s Mamićem bio slušan. Međutim, takve obveze nema. Šef SOA-e mora predsjednicu obavještavati o bitnim činjenicama za nacionalnu sigurnost, a ne o mjerama", kazao je Nobilo.


Na upit je li susret sa Zdravkom Mamićem mogao biti stvarni razlog za smjenu, kazao je da nije te da smatra da je Kolinda to učinila jer joj je povrijeđen ego.


"Znamo da nova vlast želi ravnatelja SOA-e. Most i HDZ su čak i pregovarali kome će pripasti SOA. Zašto političari žele imati svog čovjeka na čelu tajne službe? Da ih štiti i može im pomoći i daje informacije o nekome drugom. Političari žele imati kontrolu nad SOA-om i to je suština. U odnosu na to kako je prije funkcionirala SOA, kad su curile informacije... Otkad je Lozančić na čelu ne znamo ni za SOA-u ni za Lozančića, a to je znak da tamo sve štima. Ako su ga već željeli smijeniti trebali su čekati istek njegovog mandata jer ovako nastaje kaos", dodao je.


Pita se zašto političkoj stranci treba obavještajna služba te dodaje da su ljudi iz obavještajnih službi uvijek znali servisirati političare. Ali, dodaje, država je ta kojoj treba obavještajna služba, a ne političari. Dodaje da Hrvatska nema sustavan i dobar nadzor nad SOA-om te da bi ovaj slučaj trebao završiti pod parlamentarnom istragom, što je problem, budući da Odbor za nacionalnu sigurnost još nije formiran.


Na upit što će se dogoditi ako Lozančić završi na ulici, kaže: "Ako prekrše zakon, oni se više ne bi smjeli zaposliti u sigurnosnom sustavu i državnoj službi. To je onda tempirana bomba. Ni jedna država svoje bivše obavještajce ne bi smjela ostaviti na ulici. Mi dopuštamo da njemu s ponudom priđe bilo koja druga strana. Top obavještajci se ne ostavljaju na ulici!".


Kazao je da bi premijer Orešković, koji je stjeran u kut, morao zatražiti istragu u Saboru te zaključio da za Hrvatsku nije dobro da se ovakva situacija nastavi. "Ovakve stvari destabiliziraju sustav i ovako se ne može raditi", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

soa, dragan lozančić, anto nobilo