Hrvatska

HSS: Hrg se još nije kandidirao za predsjednika, kandidati su Matić i Beljak

Beljak: HSS će biti stranka koja će samostalno dobivati puno mandata. Matić: Ponudit ću program 'Preporod sela'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Aktualni predsjednik HSS-a Branko Hrg zasad se nije kandidirao za predsjednika stranke, ali je najavio da će to učiniti po novom modelu i očekuje barem 60 posto podrške HSS-ovih izaslanika, a prošireno Predsjedništvo stranke u subotu je prihvatilo kandidature Nenada Matića i Kreše Beljaka za predsjednika HSS-a na unutarstranačkim izborima 19. ožujka.


Obojica kandidata za predsjednika izrazila su nezadovoljstvo stanjem u stranci, rezultatima parlamentarnih izbora i pozicijom stranke u Domoljubnoj koaliciji. Predsjednika HSS-a Grada Zagreba Nenada Matića kandidirala je njegova gradska organizacija, a samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka županijska organizacija Zagrebačke županije.

 

Nakon sjednice Predsjedništva i proširenog Predsjedništva te Glavnog odbora, Hrg je novinarima rekao da još nije istaknuo svoju kandidaturu, jer se odlučio za drugačiji model, kandidiranje na temelju potpisa iz baze, odnosno potpisa izaslanika. 

 

Rekao je da danas još nije predao potpise, jer ima vremena do 25. veljače, do kada je rok za kandidaturu. Hrg je napomenuo da već ima dovoljno potpisa (treba ih najmanje 100), tako da će se sigurno kandidirati. 


"Ja sam se odlučio za jedan drugačiji model. Dakle, moja želja je bila prije četiri godine da uvedemo model jedan član  - jedan glas, dva puta sam slao prijedlog Statuta koji je to govorio i nudio organizacijama na terenu i dva puta su one bile neodlučne oko toga i odlučile su se da ne bi mijenjali Statut. Tako da nije bilo moguće sada provesti tu proceduru, pa sam se ja odlučio za kandidiranje na temelju potpisa iz baze, dakle na temelju potpisa delegata", objasnio je Hrg. Dodao je kako nije stavljao svoju kandidaturu na stranačka tijela, iako je Županijska organizacija Koprivničko-križevačke županije donijela jednoglasnu odluku da se njega kandidira za predsjednika HSS-a.    

 

Na pitanje kako komentira oštre kritike dvojice protukandidata, Hrg je novinarima odgovorio protupitanjem: "Kako mislite da bi oni koji se natječu za predsjednika stranke mene hvalili i očekivali da će pobijediti na izborima?" Dodao je kako je to normalna stvar, ali da se treba prisjetiti gdje je HSS bio prije četiri godine i vidjeti gdje je danas. 


"Dakle, nije ono što sam ja htio, nije ono što je trebao biti, nismo baš odradili posao ni na terenu, ima mnogo onih koji su kritičari a bili su vrlo loši u izbornim procesima i imaju jako loše rezultate", rekao je. 

 

Komentirajući nedavnu odluku Predsjedništva stranke o prihvaćanju žalbe bivšeg gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jambe na suspenziju koju je on tražio, Hrg je rekao da oni koji su glasali za usvajanje te žalbe "su si gospodina Jamba uzeli za kao neku moralnu vertikalu i to je njihovo pravo". No, poručio je kako Jambo nije njegova moralna vertikala. Podsjetio je da on nije tražio izbacivanje Jamba iz stranke, jer Statut HSS-a govori nešto drugo - da nije bila usvojena žalba - tek onda bi se pokretao proces koji bi mogao završiti ili bez ikakvih sankcija ili s opomenom ili eventualnim isključenjem. 

 

Smatra realnim cilj da će barem sa 60 posto glasova ponovno biti izabran za predsjednika HSS-a.

 

Hrg je rekao da su njihovi partneri u Domoljubnoj koaliciji prema HSS-u, svom strateškom partneru, trebali biti "malo korektniji i pošteniji" te da očekuje da će izvršiti Sporazum koji su potpisali. "Za istinu i poštenje se ne dobivaju lovorike, ali kažem, opet, s druge strane, da je to jedan možda novi put u politici, da se za istinu nekada isplati i poginuti ili biti ranjen", dodao je. 

 

Ističe kako nije sporno i samo je stvar tehničke naravi, kada se stvore uvjeti, da HSS dobije i trećeg saborskog zastupnika. Podsjetio je da su u Saboru formirali Klub sa Hrvatskom demokršćanskom strankom, njezinim predsjednikom saborskim zastupnikom Goranom Dodigom. Najavio je da sada slijedi drugi dio procesa unutar Domoljubne koalicije da se raspodijeli dio političkih dužnosti koje bi HSS trebao preuzeti. 

 

"Mi smo si zadali neki pravac i put da imamo pravo na dva zamjenika i četiri do šest pomoćnika ministara. I to je ono što nam matematika govori. Koliko ćemo ostvariti, vidjet ćemo u pregovaračkom tijeku", poručio je Hrg. 

 

Beljak: HSS će biti stranka koja će samostalno dobivati puno mandata 


Kandidat za predsjednika HSS-a Krešo Beljak poručio je kako će HSS biti stranka koja će samostalno dobivati puno mandata a onda će dogovarati koalicije s partnerima. "A na ovaj način ispada da smo samo trgovačka stranka, što mi nikako nismo ako gledate lokalnu razinu, ako gledate da imamo više od 50 lokalnih načelnika, gradonačelnika, dva župana. Na državnoj razini nas praktički nema. To ćemo preslikati. Budite uvjereni da mi to možemo, da ja to mogu i da ćemo biti stranka kakvu Hrvatska treba", poručio je. 


Matić: Ponudit ću program "Preporod sela"


Kandidat za predsjednika HSS-a Nenad Matić najavio je program koji će se zvati "Preporod HSS-a". Rekao je da HSS treba vratiti narodu, jer među narodom imaju dobro povjerenje, ali da moraju imati jasnu politiku, biti iznad pet posto da mogu uvijek ići samostalno na izbore. "A o tome hoćemo li ići u neke koalicije, mi ćemo odlučivati, ali ne u uvjetima kao što su bili sada - da smo morali ići u koaliciju ili propasti", rekao je. Dodao je kako se danas u Domoljubnoj koaliciji ne provodi politika HSS-a te da ministar poljoprivrede nije bio kod njih da im prezentira svoj program, pa da oni kažu jesu li s njim zadovoljni.  HSS je u poziciji da se bori za kojeg pomoćnika i zamjenika, a to je za stranku jako loša pozicija, smatra Matić. Kada će predsjednik Vlade Tihomir Orešković "dati izjavu da je njemu prioritet hrvatsko selo u Vladi RH, onda ću biti zadovoljan, bez obzira što nemamo ministra poljoprivrede", poručio je.     


Gabrić dao potporu Matiću

 

Matić je danas već dobio potporu Stipe Gabrića Jambe koji je poručio kako stranku treba "otvoriti". Upitan kako gleda na svoj ostanak u HSS-u, rekao je kako je HSS stara stranka od 110 godina i demokratska, a osnovi princip demokracije je sloboda govora. Rekao je, uz ostalo, kako misli da vladajuća koalicija ili sporazum neće trajati ni šest mjeseci, te da se to vidjelo u petak u Saboru kod glasovanja za Ranka Ostojića.  Uvjeren je da će za nekoliko mjeseci biti novi parlamentarni izbori, smatra da je HSS bio loš "trgovac" pri formiranju vlasti, jer je dobio premalo.       

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nenad matić, hss, branko hrg, krešo beljak