Mojbiz

INICIJATIVA: Udruga Lipa: Pametnom regulativom moguće uštede u milijardama

Program pretpostavlja osnivanje Ureda za pametnu regulativu pri Uredu predsjednika Vlade.

FOTO: Davor Huić
FOTO: N1
Piše: PolitikaPlus/Hina

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila je u četvrtak inicijativu za pametnu regulativu CROFIT, odnosno sustavno mjerenje i praćenju propisa i procedura s ciljem smanjenja troškova, koje bi do kraja 2017. moglo donijeti uštedu od 3 do 6 milijardi kuna.


CROFIT, rečeno je na okruglom stolu Udruge Lipa, obuhvaća pregled i mjerenje troška svih važećih propisa i njihovo zadržavanje, pojednostavljenje ili ukidanje te procjenu učinaka novih propisa, kao i njihovu integraciju u postojeće e-sustave.


Program pretpostavlja osnivanje Ureda za pametnu regulativu pri Uredu predsjednika Vlade, kako bi se osigurao kvalitetan nadzor nad reformama te uključenost i predanost javne uprave. CROFIT uključuje i pokretanje web portala za prijavu administrativnih prepreka, e-registar svih propisa i administrativnih procedura te digitalizaciju javnih usluga.


Provedba CROFITA, kažu iz te udruge, preduvjet je za porast domaćih i stranih ulaganja, veću konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i slobodu poslovanja, višu transparentnost regulatornog sustava te posljedično povećanje povjerenja građana u javnu upravu i državne institucije.

 

Ističu i da je ova inicijativa komplementarna programu Europske komisije REFIT (Regulatory Fitness and Performance Programme) koji također prepoznaje suvišnu regulativu kao glavnog kočničara gospodarskog rasta. Pritom navode da je od 2005. na razini EU-a ukinuto više od 6 tisuća suvišnih propisa, što je dovelo do uštede od 41 milijarde eura, a Komisija u svom planu za 2016. planira novih 250 REFIT inicijativa dobivenih od dionika. 

 

"Udruga Lipa smatra kako je to jasan znak hrvatskoj Vladi da je našoj državi CROFIT nužno potreban te da će njegova implementacija zasigurno donijeti željene rezultate", zaključuju iz te udruge.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, udruga lipa, CROFIT, uštede