Hrvatska

IFIMES: Slovenski institut: Milanović pokazao da je arbitražnu aferu izazvala Lozančićeva SOA

'Vlada bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića planirala je kompromitirati Sloveniju radi izlaska Hrvatske iz arbitražnog sporazuma o graničnom prijeporu.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića planirala je kompromitirati Sloveniju radi izlaska Hrvatske iz arbitražnog sporazuma o graničnom prijeporu, tvrdi se u analizi arbitražne afere koju je objavio Institut za balkanske i srednjoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane te kaže kako je taj posao obavila hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija na čelu s ravnateljem Draganom Lozančićem.


Kao povod za objavu analize IFIMES navodi da je Milanović nedavno u polemici s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović oko pozicije  ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića naveo kako Lozančič za usluge koje je učinio Hrvatskoj zaslužio državno odlikovanje. To se, drži institut, vjerojatno odnosi na njegov doprinos u razotkrivanju tajnih razgovora bivše slovenske diplomatkinje Simone Drenik i bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca koji su se mimo pravila arbitraže međusobno dogovarali o strategiji utjecaja na ostale arbitre kako bi Slovenija dobila teritorijalni kontakt s otvorenim morem u Jadranskom moru.


To po ocjeni IFIMES-a dokazuje da je Hrvatska od samog početka komplotirala protiv Slovenije i arbitražnog sporazuma.


"Način na koji Milanović brani Lozančića, predstavljajući ga junakom koji zaslužuje priznanje jasno daje do znanja da je Hrvatska do inkriminiranog telefonskog razgovora Sekolec-Drenik došla obavještajnom akcijom, a ne suradnjom s nekom drugom obavještajnom agencijom ili službom", navodi slovenski institut.


IFIMES je institut s dva zaposlena koji povremeno objavljuje političke analize s područja nekadašnje Jugoslavije, a tvrdi da je do svojih zaključaka došao vlastitom višemjesečnom analizom cijelog slučaja, što se nije moglo potvrditi iz nezavisnih izvora.


"U Hrvatskoj je postojao tajni politički plan kako kompromitirati Sloveniju, te tako kontaminirati arbitražni sud da bi došlo do prekida njegova rada. Taj je zadatak dobila SOA koju vodi Lozančić", navodi se u analizi IFIMES-a.


Analiza problematizira i političko-obavještajne aspekte slučaja  u Sloveniji, te tvrdi kako nije isključena mogućnost da je u slovenskim obavještajnim ili političkim strukturama postojalo "duboko grlo" koje je namjerno izazvalo aferu i konačni izlazak Hrvatske iz arbitražnog procesa, no ne pojašnjava koji bi bio motiv takva postupka.


Ljubljanski institut navodi da se ne može isključiti niti pretpostavka da su u tome sudjelovali Sekolec ili Drenik, ili netko iz slovenskih obavještajnih krugova, te da bi to trebao biti razlog za cjelovitu reformu slovenskih služba u jedan jedinstveni aparat.


Direktor IFIMES-a dr. Zijad Bećirović je nakon izbijanja arbitražne afere sredinom prošle godine vrlo žestoko ocijenio objavu materijala o razgovorima Sekolec-Drenik u medijima.


U razgovoru za Slovensku televiziju kazao je da afera dokazuje kako Milanovićeva vlada popušta nacionalističkoj opoziciji,  sve samo zato da bi ostala na vlasti, te da se time hrvatska elita koja "nije raskrstila" s idejom "velike Hrvatske" navodno "kocka sa svojim međunarodnim ugledom".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, soa, slovenija, hrvatska, IFIMES, dragan lozančić