Mojbiz

PRORAČUN: Branko Grčić: Kako će se ostvariti uštede na naknadama za građane?

Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog državnog proračuna za 2016. u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić izjavio je u četvrtak kako na prvi pogled prijedlog proračuna za 2016. godinu ne sadrži velike promjene na prihodnoj i rashodnoj strani u odnosu na 2015., a pita se kako će Vlada ostvariti uštede na naknadama za građane.


Vlada je u četvrtak prihvatila prijedlog državnog proračuna za 2016. u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a.


Planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna veći su za 4,7 posto u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015. godinu.  Rashodi od 122,4 milijarde kuna veći su za 3,8 milijardi kuna u odnosu na preliminarno izvršenje za 2015. godinu. Rashodna strana nešto je viša u odnosu na plan iz smjernica zbog doprinosa europskih pomoći te vlastitih i namjenskih prihoda.


"Na brzinu smo pogledali proračun i zapravo nema velikih promjena u odnosu na ono što smo mi izvršili u prethodnoj godini. Ako tu dodate EU fondove i s prihodne i s rashodne strane, koji su u principu neutralni, onda su promjene minimalne", izjavio je Grčić novinarima u Saboru.


Grčić je istaknuo da se jedan dio novih rashoda kompenzira određenim uštedama na nekim drugim stavkama, no da u ovom trenutku ne vidi kako se te uštede kane i stvarno realizirati.


"Tu su uštede na socijalnim troškovima, baš nas zanima kako će se te uštede u naknadama prema građanima uspjeti ostvariti, tu su neke izmjene zakona koje očekujemo, smanjuju se subvencije, pa subvencije gospodarstvu, što može dodatno usporiti gospodarstvo i gospodarski rast. Dopustite nam da do sutra još malo pogledamo detalje pa ćemo vam se obratiti", kazao je Grčić novinarima.


Prema Vladinom planu, na materijalnim rashodima uštedjelo bi se 260 milijuna kuna, subvencijama 550 milijuna kuna, pomoćima 300 milijuna, naknada građanima i kućanstvima 560 milijuna, ostalim rashodima 550 milijuna kuna i rashodima za nabavu nefinancijske imovine 280 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, branko grčić, uštede