Hrvatska

REFORMA HITNE: Trijažne sestre vraćat će slučajeve koji nisu hitni

Cilj nam je da pacijenti koji su doista ugroženi dobiju hitnu intervenciju i ne čekaju satima u sustavu koji je zagušen drugim pacijentima - rekao je ministar Nakić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U sklopu reforme hitne medicinske pomoći, koja bi trebala biti provedena za najviše dva mjeseca, trijažne sestre na hitnim bolničkim prijemima procjenjivat će koji su pacijenti doista hitni, a koji mogu čekati te će oni biti vraćeni dežurnim liječnicima obiteljske medicine.

 

Reforma hitne službe prva je reforma u sustavu zdravstva koju je najavio novi ministar Dario Nakić, s ciljem rasterećenja hitnih bolničkih prijema na kojima se danas čeka satima zbog pacijenata koji nisu hitni slučajevi, a kojih je, po procjenama Ministarstva, oko 60 posto.

Naime, hitni bolnički prijemi ubuduće će primati samo pacijente koji su doista hitni, a ostale slučajevi bit će vraćeni dežurnom liječniku obiteljske medicine.

 

Odluku o tome koji pacijent treba hitnu pomoć, a koji može čekati, donosit će, na temelju simptoma, trijažne sestre u bolnicama, koje će vraćati sve pacijente IV. i V. trijažne kategorije.

 

"Cilj nam je da pacijenti koji su doista ugroženi dobiju hitnu intervenciju i ne čekaju satima u sustavu koji je zagušen drugim pacijentima", rekao je u četvrtak ministar Nakić u Dnevniku HTV-a.

 

Po podacima Ministarstva zdravlja, više od 60 posto pacijenata koji dođe na hitni bolnički prijem uopće nije hitno. Ubuduće svi pacijenti koji nisu u prvim stupnjevima hitnosti, morat će prvo potražiti pomoć kod svog obiteljskog liječnika ili dežurnog u domovima zdravlja.

 

Pacijenti se obraćaju i izvanbolničkim zavodima za hitnu medicinu, koji na dan primaju i više od tisuću poziva te izlaze na više stotina intervencija, od kojih je samo njih 20-ak posto doista hitno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, hitna