Hrvatska

VETO SANJINA ŠPANOVIĆA: Drago Prgomet: Tihomir Orešković ne želi Brkića, ali to ne smije na glas reći

'Imat ćemo više savjetnika nego ministara i paralelni sustav vlasti.'

Piše: PolitikaPlus

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV Drago Prgomet najavio je kako će novac koji njegova stranka HRID dobiva iz proračuna kao parlamentarna stranka za svoje djelovanje umjesto na sebe trošiti na mlade poduzetnike koji žele pokrenuti privatni biznis. Tako je najavio kako će idući tjedan napraviti radionicu za start up-ove na kojima će pozvati sve mlade koji žele pokrenuti privatni biznis da prezentiraju ideje, a najbolje će i nagraditi.


- Naša načela su ostala ista, mi ćemo se kao stranka zalagati za reforme, podržat ćemo ono što je dobro, ali kao stranka pokušat ćemo pokrenuti neke projekte. Obzirom da je privatno poduzetništvo i inovativnost nešto po čemu želimo biti prepoznati, već sljedeći tjedan ćemo imati radionicu za start up-ove. Pozvat ćemo sve mlade koje žele pokrenuti svoj privatni biznis, a najbolje ćemo financijski nagraditi. Dat ćemo im novac za njihov početak. Novac koji dobivamo kao stranka za političko djelovanje, a mislim da je najbolje političko djelovanje jest da taj novac završi kod ljudi koji žele pokrenuti svoj posao – najavio je Prgomet koji tvrdi da to nije ulaganje novca za iduće lokalne izbore, što je voditelj ustvrdio, već u mlade ljude i ono što se zalaže.


Također, Prgomet je rekao kako je oko 500 000 kuna koja je HRID dobio za tri mandata donirati onima kojima taj novac je potreban.


- Sve doniramo, nećemo ništa zadržati za sebe. Želimo da taj novac koji je iz državnog proračuna završi kod opet kod građana. Ulog je to u mlade ljude i za ono što se mi zalažemo.

 

Prgomet: Loše je opravdanje da su se Most i HDZ uspjeli u pet minuta dogovoriti ono što nisu stigli tjedan dana prije toga

 

Prgomet se osvrnuo i na rušenje kvoruma u Saboru rekavši kako se dio vladajućih ponaša kao oporba i dalje.


- Nije se ništa neobično dogodilo jer je napuštanje sabornice i prekid sjednica nešto što je dio parlamentarnog života. Ali točno je da smo danas svjedočili da vladajući sruše kvorum vlastitoj poziciji. Jedan dio vladajućih se danas ponio kao opozicija. Tome svjedočimo zadnjih nekoliko tjedana. Teško mi je razumjeti opravdanje da su se uspjeli nakon toga u pet minuta dogovoriti, a da nisu stigli prije toga obzirom da je ovo izvješće od prošlog tjedna na dnevnom redu – rekao je Prgomet u emisiji Veto koji je rekao da njegova stranka i klub ne bi podržali to izvješće, ali da to to ne znači smjenu guvernera Vujčića.


- Htjeli smo poslati poruku da nismo zadovoljni radom HNB-a. Nitko nije sveta krava u ovoj državi. Ne bismo podržali smjenu. Guverner svoj amandman treba odraditi do kraja – rekao je Prgomet.


Prgomet: Imat ćemo više savjetnika nego ministara i paralelni sustav vlasti


Vrlo je teško biti oporba Vladi koja nije aktivna, tvrdi Prgomet koji se osvrnuo na, kako kaže ozbiljne nesporazume unutar vladajući, i najavio novi problem u Vladi zbog toga.


- Imate premijera, i potpredsjednike Vlade koji, svaki od njih, pokušava formirati vlastite centre moći, što će biti slijedeći problem. Već sada imate desetak savjetnika, a do konca mjeseca imat ćete više savjetnika nego ministara. Imat ćete situaciju u kojoj će doslovce savjetnici donositi odluke, a ministri za te odluke odgovarati. To je jedan paralelni sustav upravljanja – rekao je Prgomet.


Prgomet: Čuo sam od nekih kolega iz Mosta da neće podržati proračun, ali on će ipak nekako proći


Komentirajući proračun koji ne namjerava podržati Prgomet je rekao da je on nastavak svih proračuna u zadnjih 25 godina. No, misli da će on na kraju proći, ali uz ozbiljne i visoke tonove.


- Ne razlikuje se od proračuna prošle vlade. Ne može se SDP žaliti na nesocijalnu komponentu ovog proračuna jer su slični i sami imali. Tu imate nekoliko nelogičnosti. Imate stalan prigovor HDZ-a da SDP nije uspio povući novce iz EU fondova. Sada planira devet milijardi kuna. To bi značilo da je SDP već pripremio sve programe. Ali reformi u tom proračunu nema, nego oprečnih odluka od onog što se najavljivalo prije i netom poslije izbora. Od pojedinih kolega iz Mosta čuo sam da neće prihvatiti proračun – rekao je Prgomet koji se osvrnuo i na izradu proračuna bez imenovanog ministra branitelja.


Prgomet: Orešković ne želi Brkića, ali to ne smije na glas reći


- Nije normalno da se radi proračun bez jednog od ministara i bez jednog vrlo važnog ministarstva. To ne znači da se proračun ne može napraviti, meni su bitnije političke poruke koje proizlaze iz toga da se ne može dogovoriti tko je ministar. Ne postoji niti jedan ozbiljan razlog da ministar bude imenovan – rekao je Prgomet.


- Premijer je za to odgovoran. Zašto on ne želi predložiti Milijana Brkića koji je jedini kandidat HDZ-a to je pitanje za premijera. Njegov poziv da udruge mogu kandidirati jest poruka da on ne želi Brkića, ali to ne smije reći. S druge strane jasan je stav HDZ-a da neće podržati imenovanje ikoga drugog osim Brkića. To je današnja Vlada – kazao je Prgomet u emisiji Veto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

drago prgomet, veto, vlada, hrid, sanjin španović