Hrvatska

ZA UČENIKE: HBK: Katolička Crkva opet se odriče proračunskog novca - ove godine 10 milijuna kuna

I ovom gestom, kao i kroz svoje razne pastoralne, obrazovne i karitativne projekte, Crkva želi pripomoći obiteljima i omogućiti djeci i mladima da imaju što dostupnije školovanje.

Piše: PolitikaPlus

Iz Hrvatske biskupske konferencije u srijedu su priopćili kako se i ove godine katolička Crkva, na zamolbu hrvatske Vlade, odrekla dijela iznosa koji joj pripada iz državnog proračuna kako bi s iznosom od 10 milijuna kuna sudjelovala u pokrivanju dijela troškova školskog prijevoza učenika.


 "I ovom gestom, kao i kroz svoje razne pastoralne, obrazovne i karitativne projekte, Crkva želi pripomoći obiteljima i omogućiti djeci i mladima da imaju što dostupnije školovanje", ističe HBK. 


 Također podsjećaju kako je i ranijih godina Katolička Crkva dala svoj doprinos u vremenu krize.


 "U proteklom razdoblju, u nekoliko navrata, na zamolbu Vlade RH, Katolička Crkva odrekla se određenog iznosa želeći dati svoj doprinos napose u vremenu krize. I ove godine, na zamolbu Vlade RH, hrvatski su biskupi odgovorili da su spremni svotom od 10 milijuna kuna sudjelovati u pokrivanju dijela troškova školskog prijevoza učenika", priopćuje HBK.


 Sukladno međunarodnom Ugovoru o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske od 9. listopada 1998., Katolička Crkva u Hrvatskoj svake godine dobiva određeni iznos iz državnog proračuna. Budući da je riječ o međunarodnom ugovoru, provedba odricanja zahtijeva određenu proceduru, pa su iz HBK izvijestili da je procedura već u tijeku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

učenici, proračun, crkva, hbk, prijevoz učenika