Mojbiz

OCJENA AGENCIJE: Stabilan rejting eurozone pod pojačanim rizikom

Očekuju da će ove godine gospodarstvo eurozone porasti oko 1,5 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rejting eurozone vjerojatno se neće mijenjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo poboljšanje i stvaraju dugoročne rizike, upozorila je u petak agencija Moody's. 

 

Oprezna ocjena agencije nadovezala se na jučerašnje upozorenje predsjednika Europske središnje banke (ECB ) Marija Draghija europskim čelnicima da monetarna politika sama po sebi neće biti dovoljna da potakne rast gospodarstva te da vlade moraju odrediti svoj dio posla inzistiranjem na strukturnim reformama.

 

Razina zaduženosti i dalje je visoka a proces razduživanja koči kombinacija slabog gospodarskog rasta i niske inflacije, te ograničeni napredak strukturnih reformi na razini pojedini zemalja razini i na razini eurozone u cjelini.

 

"S obzirom na nisku inflaciju i ograničenu strukturalnu konsolidaciju, Moody's očekuje tek vrlo postupno smanjenje razine duga eurozone u godinama do 2020.", navodi se u izvješću.

 

Mogući izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao bi stvoriti dodatne prepreke za reforme unutar Unije i eurozone, dodaju u agenciji. 

 

Očekuju da će ove godine gospodarstvo eurozone porasti oko 1,5 posto.

 

Upozoravaju i da je izbjeglička kriza dodatni izvor nejedinstva u eurozoni koji utječe na njezinu sposobnost da apsorbira udare pojačane političke napetosti unutar zemalja članica i između njih.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona