Hrvatska

VLAHO OREPIĆ: Raspisan interni natječaj za šefa PNUSKOK-a

Načelnika PNUSKOK-a u konačnici će imenovati ministar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je interni oglas za mjesto načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) nakon što je prošlog tjedna s te dužnosti smijenjen Marijo Bertina.

 

U oglasu objavljenom na MUP-ovoj internetskoj stranici kao stručni uvjeti za novog šefa PNUSKOK-a, uz fakultetsku diplomu s područja društvenih, humanističkih, prirodnih ili tehničkih znanosti, navedeno je i položeno ili stečeno zvanje policijskog savjetnika.

 

Kandidati koji se prijave na interni oglas i za koje komisija utvrdi da ispunjavaju formalne uvjete obavezni su proći testiranje koje se sastoji od provjere znanja, sposobnosti i vještina te intervjua na kojem se utvrđuju interesi, profesionalni ciljevi i motivacija za rad te stečeno iskustvo i radni rezultati.

 

Komisija za provedbu internog oglasa potom će sastaviti rang listu kandidata prema ukupnom broju bodova, stoji u oglasu. Načelnika PNUSKOK-a u konačnici će imenovati ministar.

 

Ministar Orepić razriješio je bivšeg načelnika PNUSKOK-a 15. ožujka, odbacivši pritom nagađanja da je Bertinu smijenio pod pritiskom HDZ-a. "Nikakav pritisak. Ja sam već najavio brze korake u smjeru reorganizacije kompletnog sustava. Bit će toga još. Želim prilagoditi sustav i ljude onome čemu težimo", poručio je tada Orepić.

 

Bertina se našao na udaru kritičara zbog navodnih nezakonitosti kod uporabe posebnih policijskih mjera poput praćenja ili prisluškivanja, no bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odbacio je sve optužbe na njegov račun.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

natječaj, PNUSKOK