Hrvatska

PORUKA: SSSH protiv komercijalizacije zdravstva - 'Zdravlje nije na prodaju'

U znak potpore objesio je bijele plahte na prozore svojih ureda, koje simboliziraju čistoću sustava zdravstva.

Piše: PolitikaPlus

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pridružio se u povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, europskoj sindikalnoj kampanji protiv komercijalizacije zdravstva i socijalne skrbi, a u znak potpore objesio je bijele plahte na prozore svojih ureda, koje simboliziraju čistoću sustava zdravstva.


"Zdravlje nije na prodaju", poručuje SSSH Vladi i resornome Ministarstvu zdravlja u priopćenju. Upozorava da se svugdje u svijetu zdravlje sve više počinje smatrati robom, zbog čega slabi socijalna sigurnost i smanjuje se financiranje javnog zdravstva i socijalne skrbi, a s druge strane, privatne osiguravateljske kuće i privatni dionički fondovi traže mogućnost ulaganja u tržište zdravlja.


Kada je riječ o skrbi, jača značaj komercijalnih pružatelja usluga u odnosu na javne ili neprofitne, na primjer na području brige o starijima i laboratorijskim uslugama. SSSH ukazuje da nacionalne i europske politike kroz mjere štednje, ekonomsko upravljanje i javnu nabavu, kao i trgovinska politika EU-a kroz sporazume o slobodnoj trgovini (TTIP, TISA, CETA) slabe javne zdravstvene sustave i predstavljaju prijetnju zdravlju, standardima zdravstvene i socijalne skrbi, te okolišu i poljoprivredi.


SSSH kao dokaze negativnih utjecaja tih trendova navodi opadanje kvalitete skrbi, sve ograničeniji pristup zdravstvenoj skrbi, posebno najranjivijima, slabljenje uvjeta rada zaposlenih u sektoru zdravstva i socijalne skrbi, jačanje negativnih i slabljenje pozitivnih čimbenika koji uvjetuju zdravlje (siromaštvo, zagađenje, obrazovanje, zapošljavanje, stambena politika), različitu zdravstvenu skrb za pacijente prvog i drugog reda, za bogate i siromašne (duže liste čekanja, viši iznosi participacija, različite vrste opreme za različite kategorije pacijenata).


Podsjeća i da je HDZ predizborno najavio reformu i jačanje sustava javnog zdravstva kojim se jamči ostvarivanje univerzalnog prava čovjeka na zdravlje. "Međutim, ovih dana svjedočimo pokretanju mjera koje vode u pravcu daljnje komercijalizacije zdravstva, pogodovanju interesnih lobija i daljnjem prelijevanju javnih sredstava u privatne džepove, protiv kojih će SSSH aktivno djelovati", ističe sindikat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikat, zdravstvo, sssh