Hrvatska

SDP: Ostojić opleo po vladajućima: Sigurnosni sustav u zemlji je obezglavljen

'Javnost još uvijek ne zna koji je zakon Lozančić prekršio da bi ga se moralo smijeniti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i SDP-v zastupnik Ranko Ostojić upozorio je u četvrtak da je sigurnosni sustav u zemlji obezglavljen, i to u sadašnjim osjetljivim trenutcima, prozivajući odgovorne za nacionalnu sigurnost da ne doprinose sigurnosti, nego je ugrožavaju.  


 "Savjet za koordinaciju sigurnosnog sustava ne funkcionira jer njegovi članovi nisu imenovani ili ne postoje, a šef Vojne sigurnosno-obavještajne agencije nije prošao sa svojim izvješćem zahvaljujući glasovima Domoljubne koalicije i partnera. Nakon smjene ravnatelja policije, šefa kriminalističke policije i PNUSKOK-a imamo situaciju da je u Hrvatskoj represivni sustav, koji bi se trebao baviti sigurnosnim prijetnjama, obezglavljen", istaknuo je Ostojić na konferenciji za novinare.


 Dodao je da je prije deset dana poslao pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traži pojašnjenje njihova prijedloga vezano uz imenovanje čelnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniela Markića. Ističući kako još nema odluke o razrješenju dosadašnjeg čelnika SOA-e Dragana Lozančića, Ostojić napominje da Zakon o sigurnosno-obavještajniom sustavu nalaže da je u slučaju prijevremenog razrješenja potrebno donijeti rješenje o razrješenju koje mora biti utemeljeno na zakonom propisanim elementima zbog čega se traži takvo prijevremeno razrješenje.


 Na to svoje pismo, kaže, još nije dobio odgovor, a sa sebe skida svaku odgovornost vezano uz moguće kočenje imenovanja novog čelnika SOA-e. Ustvrdio je da supotpisano razrješenje s obrazloženjem treba doći na saborski Odbor, koji nakon toga može pozvati Markića na razgovor i dati svoje mišljenje o njemu, a što ne obavezuje predlagatelje za imenovanjem novog čelnika SOA-e. 


 "U protivnom, prijedlog za razrješenjem Lozančića mogu shvatiti jedino kao prijedlog da se, po isteku njegova mandata u listopadu 2016., čelnikom SOA-e imenuje Markić. To ne priječi i da se već sada ne razgovara o novom kandidatu", rekao je Ostojić. Naglasio je kako javnost još uvijek ne zna koji je zakon Lozančić prekršio da bi ga se moralo smijeniti. 


 Ostojić je vladajućima zamjerio da na saborskom Odboru za unutarnju poliotiku i nacionalnu sigurnost odbija raspravljati o stanju nacionalne sigurnosti u zemlji, iako mogu donijeti zaključak kakav žele. "Odbijanje rasprave je suprotno onome zašto taj Odbor postoji", poručio je predsjednik tog Odbora.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

soa, sigurnosni sustav, ranko ostojić