Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Crobexi su jako oslabili uz skroman promet

Najlikvidnija, s pet milijuna kuna prometa, bila je dionica HT-a, a cijena joj je porasla 0,91 posto, na 146,32 kune.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz skroman promet, Crobex indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna oslabili, prekinuvši tako 4-tjedni pozitivni niz, a analitičari ne očekuju znatnije pomake na domaćem tržištu bez intenziviranja privatizacijskih procesa.

 

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 0,59 posto, na 1.661 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,06 posto, na 980 bodova. Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 25 milijuna kuna, što je otprilike 13,5 milijuna manje nego tjedan dana prije. Uz to, još je 8,2 milijuna kuna ostvareno u blok transakciji dionicom Končar Elektroindustrije, po cijeni od 640 kuna za dionicu."Prilično mirno bilo je trgovanje protekloga tjedna. Crobexi nisu bilježili znatnije pomake, dok je prosječni dnevni redovni promet iznosio svega 5,4 milijuna kuna, najmanje od početka godine", kaže Tajana Štriga, mlada analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

 

Najlikvidnija, s pet milijuna kuna prometa, bila je dionica HT-a, a cijena joj je porasla 0,91 posto, na 146,32 kune. Po likvidnosti slijedi povlašteno izdanje Adrisa, s ostvarenih 3,5 milijuna kuna prometa. Cijena mu je blago oslabila, za 0,07 posto, na 390 kuna. Dionicom Valamar Rivijere ostvareno je, pak, 1,65 milijuna kuna prometa. Cijena joj je također bilježila blage promjene, oslabivši u konačnici za 0,28 posto, na 24,5 kuna.

 

Nešto više trgovalo se i dionicom Atlantic grupe, kojom je ostvareno 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pritom oslabila 0,94 posto, na 815,3 kune. U tjednu je bilo malo korporativnih vijesti, kaže Štriga.

 

"Đuro Đaković je potpisao ugovor s Ministarstvom obrane o reviziji tenkova, vrijedan 10 milijuna kuna, no unatoč tome cijena dionice te kompanije nastavila je kliziti", navodi Štriga. Dionica Đure Đaković Holdinga zabilježila je pad cijene za 4,82 posto, na 30 kuna, uz 1,03 milijuna kuna prometa. Nadalje, slovački Prime Tourist Resorts najavio je ponudu za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara, nakon što je povećao udjel u toj hvarskoj tvrtki s otprilike 25 na 61 posto.

 

"Država ima udjel od 32 posto, a s obzirom na najavljene privatizacijske procese i najave da će se država rješavati udjela u kompanijama koje nisu od strateške važnosti, očekujemo da će prodati svoj udjel", ističe Štriga. Dionica Sunčanog Hvara nije zabilježila veće oscilacije, završivši tjedan na 22,52 kuna, uz 285.000 kuna prometa. Među likvidnijim izdanjima najveći pad cijene zabilježile su dionice RIZ Odašiljača, za 7,3 posto, Zagrebačke banke, za 5,5 posto, Dalekovoda, za 5,14 posto, te Atlantske plovidbe, za 4,5 posto.

 

Istodobno, najveći skok cijene ostvarilo je povlašteno izdanje Croatia osiguranja, za 10 posto, a znatnije su poskupile i dionice Viadukta, za 4,55 posto, Podravke, za 1,9 posto, te Optima Telekoma, za 1,1 posto.

 

"Idućih dana mogli bismo vidjeti stagnaciju Crobexa. Naime, i dalje je tehnička slika negativna, pri čemu su dugoročni pomični prosjeci Crobexa iznad kratkoročnih, što implicira da prevladavaju negativni cjenovni pritisci. Iako je fundamentalno slika tržišta nešto povoljnija jer se očekuje gospodarski rast od 1 posto, a time i manji fiskalni rizici, bez važnijih privatizacijskih procesa i korporativnih objava ne vidimo razloga za intenziviranje trgovanja na domaćem dioničkom tržištu", zaključuje Štriga.

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, zse