Regija

U MOSTARU: Vučić i Kolinda Grabar-Kitarović danas će razgovarati o blokadi poglavlja 23

Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više, rekao je Vučić

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u Mostaru s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i razgovarati o razlozima zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu eurointegracija Srbije, piše u izdanju od utorka beogradski list Danas.

 

Neformalni sastanak Vučić - Grabar Kitarović pripreman je,  doznaje ovaj list iz diplomatskih izvora, tijekom ponedjeljka, budući da će srbijanski premijer doputovati u Mostar na otvorenje 19. Međunarodnog sajma gospodarstva.Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, ne znam šta se događa u Bruxellesu, ne znam ni kakvo je vreme u Bruxellesu, rekao je prethodno u ponedjeljak Aleksandar Vučić, naglasivši kako je Srbija "sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatske blokade prepušta europskim institucijama". "Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više", rekao je Vučić novinarima u Grdelici, sudjelujući u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, gdje je otvorio jednu dionicu autoceste na Koridoru 10. Tijekom boravka u Mostaru Vučić bi se, kako je ranije najavljeno, trebao sastati i s predsjedateljem Presjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, s kojim je u povoodu nedavne oslobađajuće presude Vojislavu Šešeljeu u Den Haagu razmijenio nekoliko oštrih primjedbi. U nizu bilateralnih susreta bit će i razgovori s hrvatskim i srpskim članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te s predsjednicima srpske zajednice u Mostaru i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem. "Premijer ide u Mostar kako bi, ne samo predstavio srpsko gospodarstvo, već i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i s Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarović, ali i s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem", naveo je list Danas."Iako mu to u predizbornoj kampanji neće donijeti ništa - naprotiv, Vučić je odlučio ići u Mostar", rekli su listu Danas neimenovani izvori u srbijanskoj Vladi. Uoči puta u Mostar na sastanak s predsjednikom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, premijer Aleksandar Vučić rekao je za portal Politico da je njegova "najveća briga situacija u Bosni i Hercegovini", te da rastući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regiji. "Stabilnost regije je ono o čemu se trebamo brinuti, moramo se bolje i više međusobno razumjeti", rekao je Vučić za taj portal.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda, aleksandar vučić, mostar