Zdravlje

PREVENCIJA: Stručnjaci preporučuju aspirin protiv infarkta i raka

Aspirin bi trebao produljiti očekivanu životnu dob većine osoba između 40 i 59 godina koje bi ga svakodnevno počele uzimati...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Skupina neovisnih stručnjaka koja savjetuje američku saveznu vladu (USPSTF) preporučila je u ponedjeljak redovito uzimanje malih doza aspirina za smanjenje rizika od infarkta, moždanog udara i raka debelog crijeva.

 

Tako USPSTF preporuča da osobe od 50 do 69 godina s povećanim rizikom od srčanožilnih bolesti, koje nisu sklone krvarenju unutarnjih organa, u idućih deset godina uzimaju aspirin kao sredstvo prve prevencije tih bolesti.

 

Te preporuke i analize na koje se oslanjaju objavljene su u zadnjem broju američkog medicinskog časopisa Annals of Internal Medicine. Najveću korist od takve prevencije imaju osobe u tom životnom razdoblju kod kojih ne postoji povećan rizik od krvarenja, čija je očekivana životna dob barem još deset godina i koje su spremne svakodnevno uzimati male doze aspirina (od 70 do 81 mg), ocijenili su stručnjaci. Srčanožilne bolesti i rak debelog crijeva su glavni uzroci smrtnosti u Sjedinjenim Državama. U 2011. infarkt, moždani udar i rak bili su uzrok smrti  polovine umrlih u zemlji.

 

No USPSTF upozorava da aspirin kod nekih može prouzročiti teško krvarenje želudca, crijeva i mozga te je stoga potreban oprez. Stručna skupina je usto ocijenila da su nužna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo preventivno djelovanje aspirina na osobe mlađe od 50 i starije od 70 godina.

 

Aspirin bi trebao produljiti očekivanu životnu dob većine osoba između 40 i 59 godina koje bi ga svakodnevno počele uzimati, kao i onih između 60 i 69 godina s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, misle stručnjaci.

 

Kod osoba s manjim rizikom od ovih bolesti, čini se da korist aspirina nije puno veća od mogućih štetnih nuspojava, dodaju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

moždani udar, aspirin