A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/T-U-V/VOLKSWAGEN.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Menadžeri VW-a pristali na smanjenje bonusa za najmanje 30 posto | Politika+
4kotača

ODLUKA: Menadžeri VW-a pristali na smanjenje bonusa za najmanje 30 posto

Bonusi za višu razinu menadžmenta našli su se u središtu pozornosti zbog eskalacije spora sa sindikalnim vođama tog najvećeg europskog proizvođača vozila.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Odbor glavnih direktora Volkswagena (VW) dogovorio je smanjenje bonusa izvršnim rukovoditeljima za najmanje 30 posto u sklopu pregovora o rješavanju spora oko naknada,  kazala je jedna osoba upoznata s navedenim pregovorima.


Bonusi za višu razinu menadžmenta našli su se u središtu pozornosti zbog eskalacije spora sa sindikalnim vođama tog najvećeg europskog proizvođača vozila. Ta kompanija pod pritiskom je da smanji troškove otkad je u rujnu prošle godine izbio skandal s lažiranjem podataka na testovima emisije štetnih plinova.


Drugi najveći dioničar Volkswagena, njemačka savezna država Donja Saska želi da se ti bonusi isplate, dok sindikalni vođe u VW-u žele njihovo ukidanje ili smanjenje, kazali su  izvori.


"Ovo su teška vremena i VW mora poslati signal radnicima da ozbiljno misli smanjiti troškove",  kazao je analitičar Marc-Rene Tonn iz tvrtke  M. M. Warburg,  dodavši da VW mora napraviti "strukturne promjene" pravila o menadžerskim naknadama.


Premijer Donje Saske Stephan Weil izjavio je da je potrebno nastaviti s "intenzivnom" raspravom u odboru kako bi se pronašlo rješenje za bonuse. Donja Saska ima 20-postotni udio u VW-u i dva mjesta na nadzornom odboru, koji određuje plaće direktorima.


VW je potvrdio vijest Reutersa da su upravni i  nadzorni odbor dogovorili značajno smanjenje bonusa. Volkswagen je, međutim, odbacio izvješće nekih njemačkih medija da su članovi uprave ponudili da se njihovi bonusi smanje za 50 posto.


Bonusi direktora iznosili su 2014. godine 54 milijuna eura, dok su ukupne naknade isplaćene vodećim menadžerima VW-a bile 70 milijuna eura. To je gotovo dvostruko više od 37 milijuna eura koliko je prošle godine isplatio Daimler menadžerima u fiksnim i fleksibilnim plaćama.


"Iz naše perspektive, nesporno je da bi se bonusi ne bi trebali isplaćivati upravi i višim menadžerima dokle god skandal s emisijama nije u potpunosti riješen",  objavila je lobistička tvrtka SdK.


Iako se vodeći menadžeri opiru ukidanju  bonusa,  raspravljaju o daljnjim mjerama za dodatno smanjenje varijabilnog dijela plaće, izjavila je osoba upoznata sa VW pregovorima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DIREKTORI, Volkswagen, BONUS