Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar ojačao, sklonost ulagača prema riziku porasla

Raspoloženje u pogledu rizika općenito je pozitivno, što ulagači koriste kao razlog za preusmjeravanje s valuta s nižim prinosom, poput eura i jena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao, nakon dva tjedna slabljenja, jer su, zahvaljujući rastu cijena dionica na svjetskim burzama, ulagači bili skloniji rizičnijim investicijama.

 

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 108,75 jena, odmaknuvši se od najnižih razina u 17 mjeseci. Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula 1,1 posto, na 1,1280 dolara. Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj pao 0,4 posto, na 122,70 jena.

 

Niz posljednjih podataka iz Kine potaknuo je nadu da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva stabilizira nakon dugog razdoblja usporavanja. Zahvaljujući tome, ponešto je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijoj imovini.

 

"Raspoloženje u pogledu rizika općenito je pozitivno, što ulagači koriste kao razlog za preusmjeravanje s valuta s nižim prinosom, poput eura i jena", kaže Yujiro Goto iz japanske Nomure. Japansku je valutu dodatno pritisnula izjava guvernera Haruhika Kurode da je japanska središnja banka spremna uvesti dodatne poticajne mjere budu li očekivanja u vezi inflacije i dalje pokazivala slabljenje cijena. Zahvaljujući tome, tečaj dolara odmaknuo se od 107,63 jena, najniže razine u 17 mjeseci, na koju je skliznuo početkom tjedna.

 

Američka je valuta proteklih tjedana bila pod pritiskom jer su dužnosnici Feda poručivali kako treba biti oprezan po pitanju podizanja kamatnih stopa zbog neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu.

 

No, dok će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata, japanska i europska središnja banka još će dulje vrijeme voditi vrlo labavu monetarnu politiku, stoga analitičari smatraju da nema razloga za slabljenje dolara.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jen, euro, dolar