Hrvatska

KOMENTAR: Ivan Vrdoljak: Tko o čemu, Ivo Sanader o poštenju

'Ovo nije prvi put, a vjerujem ni zadnji da me se pokušava diskreditirati samo zato što sam braneći nacionalne interese stao na žulj privatnim interesima, koji su pod krinkom domoljublja prodali nacionalno blago.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbacio je u srijedu optužbe Ive Sanadera, bivšeg premijera i svjedoka u arbitražnom postupku Ina-MOL, da je arbitražu pokrenuo zbog privatnih interesa, poručivši: "Tko o čemu, Sanader o poštenju".


 "Tko o čemu, Sanader o poštenju. Ovo nije prvi put, a vjerujem ni zadnji da me se pokušava diskreditirati samo zato što sam braneći nacionalne interese stao na žulj privatnim interesima, koji su pod krinkom domoljublja prodali nacionalno blago. Naša arbitraža je pokrenuta da bismo zaustavili naplatu od tri milijarde kuna MOL-u, koje je zatražio od Vlade na osnovu štetnog ugovora što su ga potpisali Sanader i HDZ-ova vlada", kazao je Vrdoljak novinarima u Saboru.


 Reagirao je time na sinoćnju Sanaderovu izjavu za Novu TV, kako Vrdoljak "ima neke svoje druge račune i neke svoje druge interese" vezano za Inu. Ponovno je odbacio optužbe da je za mito MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini te istaknuo da je isto potvrdio i na Arbitražnom sudu u Londonu, zamjerivši bivšoj Vladi da je, na inicijativu Vrdoljaka, "učinila krajnje rizičan posao za Hrvatsku".


Vrdoljak: Arbitraža se ne temelji na sudskim procesima, nego dokazima da su ugovori s MOL-om štetni


  Vrdoljak pak ističe kako se arbitraža ne temelji na sudskim procesima u Hrvatskoj, kao što je onaj protiv Sanadera u slučaju Ina-MOL, nego na dokazima da je do tih ugovora došlo na nezakonit način i da su štetni za Hrvatsku. "Temeljni problem u Ini nisu arbitražni postupci, nego stanje u poduzeću koje je zbog neispunjavanja obveze MOL-a dovedeno u stanju da ljudi dobivaju otkaze, smanjuju se plaće i kapaciteti, zaustavlja proizvodnja nafte i plina. Tako će MOL doći do cilja da Inu pretvori u maloprodajnu mrežu MOL-a u Hrvatskoj", poručio je.


 Zato je kao zadatak Vlade označio njezino aktivno sudjelovanje o stanju u Ini, a ne da izjavama, kako je kazao, upravlja mišljenjem javnog mnijenja, "jer ako ništa ne čine, to se može tumačiti kao kazneno djelo".


 "Neka budu domoljubi, neka obrane nacionalne interese kad je u pitanju Ina. Korupcija ne može pobijediti pravdu", poručio je Vrdoljak. "Ono s čime smo krenuli u tu arbitražu jest da je MOL temeljem jednog ugovora, za koji mi mislimo da je nezakonit i za koji se to utvrđivalo u sudskom postupku, zahtijevao određena prava i koristi od RH za koje nema pravo. Dakle, prvo je MOL krenuo u arbitražu Hrvatske, a onda smo mi odgovorili također arbitražom. I prema onome kako je stvar stajala, mi smo stajali dobro kao država. A što se u međuvremenu događa, to morate pitati sadašnju Vladu, oni imaju informacije, oni vode taj proces", izjavio je novinarima SDP-ovac Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.


Miljenić: Kao građanin zahtijevam od Vlade da zaštiti nacionalne interese


 Podsjetio je i na "dugu povijest" HDZ-a prema Ini koja, po njegovom mišljenju, nije bila pozitivna. "Sjetite se prošlog kolovoza kad je bio mađarski ministar vanjskih poslova u posjeti HDZ-u u Zagrebu, razgovarao je s Karamarkom, pa smo nakon toga imali dva priopćenja za javnost. HDZ je rekao 'nismo razgovarali o MOL-u', a Mađari su rekli 'razgovarali smo o MOL-u i Ini'. Dakle, očito su ti razgovori vođeni i prije, i nadam se i kao građanin zahtijevam da Vlada ustraje u zaštiti nacionalnih interesa i da ne radi ono što bi ih moglo ugroziti", naglasio je.


  Nastup potpredsjednika Vlade Bože Petrova, koji je u utorak izjave Milana Bandića o "preslagivanju" u Vladi ocijenio pokušajem destabilizacije Vlade, Miljenić je nazvao "pomalo apsurdnim".


 "On ima nešto protiv Milana Bandića. A tko je u koaliciji s Milanom Bandićem? Nismo mi! Most je! Ima nešto protiv HDZ-a oko Ine. Ove stvari s HDZ-om i Inom se znaju godinama i nije to nešto novo. Petrov kad je ulazio s tim ljudima, znao je što dobiva. S Bandićem dobiva nekoga tko je bio ili je okrivljenik, a s HDZ-om dobiva priču oko Ine ili Mola", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan vrdoljak, mol, ina, ivo sanader