Mojbiz

ZAHTJEV: Graditelji traže smanjenje PDV-a na građevinske radove

'Potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nedostatak radne snage u građevinskim zanimanjima moguće je smanjiti ako se potakne prekvalifikacija nezaposlenih osoba, prijavljenih na HZZ-u, istaknuto je na 2. Susretu graditelja Hrvatske obrtničke komore i 3. Konferenciju o energetskoj učinkovitosti Hrvatske udruge krovopokrivača, koja se u četvrtak i petak održava u Varaždinskim Toplicama.


Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević je jučer na skupu naglasio kako je potrebno i dalje poticati rad na obnovi, na podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu, gdje ima posla za obrtnike.


Ujedno kazao je i kako slijede izmjene Zakona o javnoj nabavi, prema kojima bi se ubuduće birala ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne ponuda s najnižom cijenom.


Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je naveo kako je, uz kontinuirano smanjenje ekonomske moći velikog broja građana, što je dovelo i do naglog smanjenja potražnje za uslugama u graditeljstvu, niz drugih razloga zbog kojih je graditeljstvo u obrtu te malim i srednjim poduzećima u nepovoljnoj situaciji.


"Politika štednje, problemi nelojalne konkurencije i rada na crno, nelikvidnosti, pravne nesigurnosti i nesigurnosti naplate te damping  cijene u javnoj nabavi elementi su trenutnog okvira u kojemu je doista teško obavljati ovu djelatnost", rekao je  Ranogajec.


Predsjednik Ceha graditelja HOK-a Ivan Kostelac naglasio je kako su obrtnici svjesni mogućnosti koje donosi podizanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu. "Svjesni smo da subvencije države neće trajati vječno, stoga se zalažemo za porezne poticaje, tj. za smanjenje PDV-a na građevinske radove kod obnove zgrada i obiteljskih kuća. Na razini EU, mogućnost za smanjenje PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima postoji već 7 godina, a zemlje poput Francuske, Nizozemske, Engleske i Irske, uspješno su potaknule svoje graditeljstvo upravo tim mjerama. Štoviše, smanjenje PDV-a na građevinske radove, učinilo je rad na crno manje privlačnim i zemljama koje je provode, ova se mjera višestruko isplatila", istaknuo je Kostelac.


Aktualna problematika, dodao je Kostelac, koja dodatno opterećuje poduzeća i obrtnike svakako je nedostatak obrazovane radne snage, rad na crno i nemogućnost naplate potraživanja.


"Smatramo da je jedini izlaz iz loše situacije u kojoj se našao građevinski sektor u inicijativi javne uprave da učini sve kako bi se povećala investicijska aktivnost privatnog i javnog sektora – kroz veću uključenost u infrastrukturne projekte financirane iz strukturnih fondova, porezne olakšice koje će potaknuti privatni sektor na ulaganja u graditeljstvu te također u intenzivniju edukaciju svih aktera u podizanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu", zaključio je Kostelac.


Predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača Vladimir Makoter istaknuo je kako su tesari, krovopokrivači, limari, izolateri, armirači, zidari, fasaderi, izvođači suhe gradnje i svi oni koji sudjeluju u procesu građenja, vrlo bitni kao stručna zanimanja i kako se šira javnost mora osvijestiti o važnosti tih zanimanja.


"Pitam se tko će graditi, tko će obnavljati i na taj način pridonijeti gospodarskom rastu naše zemlje, ako ova zanimanja i dalje budu marginalizirana i budu nestajala?", kazao je Makoter.


Na skupu će biti riječi i o načinima registracije i rada graditeljskih obrta i trgovačkih društava u Sloveniji,  o postupcima alternativnog rješavanja sporova u graditeljstvu, o nedostatku radne snage u sektoru graditeljstva te uključivanju mladih i edukaciji. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradnja, građevinari, pdv