Hrvatska

KRITIKE: Radin proziva ministra kulture Hasanbegovića zbog Edita

'Edit će izdražati, to poručujem ministru Zlatku Hasanbegoviću, ali ne s novcima iz Hrvatske, nego od matične zemlje, na sramotu Hrvatske gdje živimo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin prozvao je u petak ministra kulture zbog prepolovljenih dotacija izdavačkoj kući Edit, te poručio da će Edit "izdržati".


 "Edit će izdražati, to poručujem ministru Zlatku Hasanbegoviću, ali ne s novcima iz Hrvatske, nego od matične zemlje, na sramotu Hrvatske gdje živimo", izjavio je Radin nakon stanke koju je, zbog različitih tema, zatražilo čak šest klubova.


 "Talijanska manjina već 72 godine ima jedan dnevni list (La voce del popolo), jedan dvotjednik, jedan dječji mjesečnik i jedan tromjesečnik za kulturu. I to smeta ministru Hasanbegoviću kojem smeta sve što je drugačije od njegovog svjetonazora", ustvrdio je zastupnik.


 Ministar je, kaže, ukinuo pola dotacija Editu, izdavačkoj kući Talijanske unije koja "proizvodi" i te dnevne novine, jedine dnevne novine bilo koje nacionalne manjine, zbog čega je otpušteno devet djelatnika, a svima ostalima "već ispotprosječne plaće", smanjene su za 25 posto.


 Smeta ga i što je ministar "svojim autoritarnim i drskim nastupom rekao da će iduće godine ukinuti i drugu polovicu (dotacija), ne pitajući ovaj visoki dom koji donosi proračun,(...) jer to, kaže ministar, nije kultura, (...) zato što nije na hrvatskom, nego jeziku manjina".


 Podsjetio je da je ministar u četvrtak "praktički" ukinuo časopis Zarez, te ustvrdio da nema toliko vremena da objašnjava "koliko se štete događa na području kulture u zadnje vrijeme, ne samo na području neprofitnih medija".


 Radin zastupnicima prenosi i kako se u četvrtak sastao s Hrvatima iz Mađarske, za koje Hrvatska daje "par stotina tisuća kuna, a od mađarske države dobiju sto milijuna eura godišnje dotacija", a ima ih između 30.000 deklariranih, vjerojatno 50-ak tisuća.


 To su te relacije, znam u kojoj situaciji živimo, ali i Mađarska je u krizi, kazao je Radin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mediji, zlatko hasanbegović, furio radin, edit