Hrvatska

PEĐA GRBIN: Tek sada je Vladi krenuo pakao iz oporbe i on će se nastaviti sve jače!

Baldasar nije osoba koja može predstavljati vrijednosti SDP-a na bilo kakvim izborima.

Piše: PolitikaPlus

Novi član predsjedništva SDP-a i njihov saborski zastupnik Peđa Grbin gostovao je sinoć u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV te komentirajući prvih 100 dana Vlade rekao kako je njegova stranka dosad bila jaka oporba koja je u tri mjeseca u toj funkciji napravila više nego HDZ u svoje četiri oporbene godine.


- U ovih tri mjeseca smo pokrenuli više inicijativa nego što je HDZ poduzeo u četiri godine. Mislim da smo bili dobri, ali možemo puno više sada kada se prestajemo baviti svojim unutarstranačkim izborima - rekao je Grbin u Vetu, a na pitanje jesu li se u tih 100 dana previše bavili sami sobom odgovorio je kako nisu, makar je tako nešto bilo neminovno.


- Na sve što je Vlada radila mi smo odgovorili s nekim našim aktivnostima. Sada ćemo to dignuti na još jedan viši nivo. Pakao koji im je obećao Zoran Milanović je krenuo i taj pakao će se nastaviti, na građanima je da ocjene da li je to ono što su od nas očekivali - rekao je Grbin.


Grbin, koji je i sam autor nekoliko zakonskih prijedloga koje je SDP poslao u proceduru, odbija tezu da su ti zakoni sredstvo testiranja Mosta kako bi se vidjelo mogu li SDP i Most surađivati.


- Ti zakoni imaju više razloga zašto se upućuju u proceduru. Prvi je da pokažemo kako je ova vlada neaktivna. Mi se obraćamo hrvatskim građanima i pokazujemo što bi bilo da je SDP i dalje na na vlasti. Mislim da je Most u ovom trenutku, neću reći nebitan, ali postoje sve manje relevantan. Od trenutka odkad su izabrani, njihov broj zastupnika smanjuje se po stopi od jednog zastupnika mjesečno, i samo po tom osipanju postaju sve manje i manje bitni - rekao je Grbin.


Preslagivanje većine SDP-a i Mosta Grbin smatra teško mogućim.


- Ako dođe do te situacije mi ćemo morati ići razgovarati. No, teško bi naša koalicija s Mostom tada Hrvatskoj donijelo išta dobro. Ako dođe do pucanja vlade mislim da je jedino pravilno prema svima, da odemo na izbore. Kada sve ovo sagledam mislim da mi na neki način pada kamen sa srca da mi nismo u toj situaciji u kojoj je HDZ. S jedne strane mi je žao jer da smo ostali na vlasti ovog pritisaka na medije i povijesnog revizionizma ne bi bilo. No, svađa s Mostom bi bilo. Jer, čini mi se da Most nije svjestan što znači odgovornost upravljanja državom. Jedan mi je od njih danas rekao kako nisu očekivali da će za donošenje odluke treba toliko kompromisa. Što je očekivao? Med i mlijeko? - kaže Grbin.


Na pitanje misli li da su mogući prijevremeni izbori Grbin kaže kako je to jedino pitanje na koje bez na dati odgovor.


- S jedne strane sve ono što vidimo u Saboru ukazuje nam na jednu kaotičnu situaciju, koja ne jamči da Hrvatska može ići naprijed. Konstantne svađe i podbadanja pokazuju da ćemo ići na prijevremene izbore. No svaki put kad nam se učini da su ti prijevremeni izbori blizu, pojavi se Božo Petrov koji smiruje situaciju. Zašto? Jer je zasjeo u fotelju i jer mu se neda iz nje. To mi pokazuje kako su koalicijski partneri spremni apsolutno na sve, pa makar to značilo jedno apsolutno nečinjenje da zadrže svoju fotelju. Mi kao SDP spremni smo i da sutra izbori budu raspisani, ali i da budu redoviti za tri i pol godine - kaže Grbin.


Tvrdi da mu je teško zamisliti da HNS podrži HDZ i zamijeni Most.


- Ja ne mogu zamisliti svoje kolege iz HNS-a, recimo kolegu Gjurković s kojim sam radio na Zakonu o sportu, da bi on podržavao stranku u kojem je uništavanje sporta postao modus operandi, ne mogu zamisliti da bi digao ruku za njih. Ili Mrak Taritaš, Beus Richenberga - kazao je Grbin koji je komentirao i imenovanje Janice Kostelić za pomoćnicu ministra obrazovanja za sport.


- Svakome tko se prihvati takve dužnosti ja ga podržavam. Njoj želim uspjeh, ali teško mi je zamisliti nju kako vodi novu radnu skupinu za izmjenu zakona u sportu. Njeni prethodnici nisu uspjeli do kraja uvesti red u sportu i iako su se borili, teško će ona - kazao je Grbin.


Grbin se pred kraj emisije, upitan što će SDP s lokalnim izborima za godinu dana obzirom da im situacija nije bajna odmah usprostavio mišljenju voditelja Španovića kako Zagreb ne mogu osvojiti.


- Zašto mislite da Zagreb ne možete dobiti? - rekao je Grbin koji nije želio prihvatiti predloženo okladu od strane voditelja kako Bernardić ne može pobjediti Bandića,


- Ja se inače nikad ne kladim, ali mislim da kolega Bernardić uz malo truda i malo jačeg nastupa i dogovora koalicijskim partnerima ipak ima šanse. Ako ništa drugo SDP i HNS moraju dogovoriti međusobnu podršku onog kandidata koji će ući u drugi krug - rekao je Grbin koji se na svog kolegu Bernardića nije želio okladiti niti na ponudu da ulog ode u humanitarne svrhe.


- Ne kladim se jer imam tolku nisku izgubljenih oklada pa sam odlučio da to više nema smisla - rekao je Grbin.


I dok Bernardića brani, splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara koji je predao ponovnu kandidaturu za tu poziciju kao član predsjedništva SDP-a Grbin ne smatra vjerodostojnim kandidatom za tu stranku.


-  Imam puno zamjerki na postupanje kolega Baldasara, sa nekim njegovim potezima se ne mogu nikako složiti, no odluku će dobiti gradski odbor. Osobno mislim da se kolega Baldasar svojim ponašanjem grubo ogriješio o SDP i osobno ga ne vidim kao osobu koja može predstavljati vrijednosti SDP-a na bilo kakvim izborima - rekao je Grbin na kraju emisije Veto

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, most, sadp