Kultura

NAJAVA: Mala scena na festivalima i nova režija Ivice Šimića premijerno u Kini!

S tri naslova na tri festivala.

Piše: PolitikaPlus

Predstava „Boje duge – Priča o bojama“ (1,5+), autorice i glumice Svetlane Patafte, gostuje na Labas festivalu u Litvi, u sklopu kojeg će, uz dvije izvedbe na engleskom jeziku, autorica održati i radionicu za djecu i roditelje.

 

Ova produkcija Teatra Puna kuća na stalnom programu Male scene, bit će jedini naslov iz Hrvatske uz predstave iz Italije, Austrije, Perua, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke. Prošle je godine na istome festivalu Mala scena gostovala s naslovom „Priča o oblaku“ Ivice Šimića, također na engleskom jeziku, a izvedbe su oduševile mnogobrojnu publiku.Gostovanje na festivalu u Vilniusu, koji će trajati od 9. do 14. svibnja, sufinancirano je od strane Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu RH, a podržat će ga i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Litvi s veleposlanikom Krešimirom Kedmenecom.

 

Po povratku iz Litve naša hvaljena komedija  za odrasle „Leticija i ljublist“, u Vinkovcima će sudjelovati u službenoj konkurenciji Festivala glumca koji će se održati od 13. do 21. svibnja. Vitomira Lončar ulogom Leticije obilježila je 40. godina umjetničkog rada.

 

Mala scena sudjelovala je već na 1. Festivalu glumca, a na ovogodišnjem 23. izdanju Festivala, sudjelovat će uz još 17 kazališta. U predstavi igraju Vitomira Lončar, Jasna Bilušić, Ivica Šimić i Buga Marija Šimić. Pozivamo sve prijatelje Male scene iz Slavonije da u nedjelju, 15. svibnja u 21 sat, dođu u Gradsko kazalište Joza Ivakić i pogledaju sjajno djelo Petera Shaffera u režiji Ivice Šimića.


„Mala vještica“ (4+), predstava Nine Horvat, sudjelovat će i na 11. Ogulinskom festivalu bajke u Ogulinu koji će se održati od 10 do 12. lipnja. Ova produkcija Male scene nastala u suradnji s Triko Cirkus Teatrom, na festivalu će gostovati posljednjeg dana, a glumačku ekipu čine Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak i Anja Matković.

 

«Terakota dječak» u režiji Ivice Šimića premijerno u Kini!U subotu 7. svibnja, u gradu Xi'anu u Kini, u kazalištu za djecu i mlade „Meriton“ premijerno  će se izvesti predstava „Terakota dječak“ autorice Maje Hrgović, u režiji Ivice Šimića i  produkciji Jessice Zhou, direktorice kazališta „Meriton“. Igor Karlić, hrvatski skladatelj, napisao je originalnu glazbu za ovu predstavu te je također  važan dio autorskoga tima sačinjenog od hrvatskih i kineskih umjetnika. U predstavi (namjenjenoj djeci od 7 godina na više), sudjeluju mladi plesači i glumci, studenti umjetničkih škola u Xi'anu.


Spektakularna Šimićeva predstava objedinjuje kinesku tradiciju, kulturnu povijest i mitologiju  sa suvremenim životom djece i mladih u Kini, a također problematizira odnos mladih prema  vlastitoj prošlosti. Hrgović i Šimić kroz ovu zahtjevnu produkciju govore o nekritičkom 
prihvaćanju sadašnjosti, o negativnim utjecajima globalizacije kao i posljedicama fizičkog i
duhovnog zagađenja na život djece i mladih.„Terakota dječak“ priča je o dječaku koji je u potrazi za svojim identitetom, a govori o mladim ljudima koji su u procijepu između prošlosti i sadašnjosti. Kroz niz susreta s kineskim mitološkim bićima te „herojim“ suvremenosti, suprostavljajući se staromodnom sustavu i materijalističkom okruženju, dječak će se izboriti za svoj glas i svoje vlastito lice te poziva i druge vojnike od terakote da krenu njegovim putem.


Nakon premijerne izvedbe produkcija će postati dijelom stalnog programa matičnoga kazališta u kulturnom kompleksu «Da Hua 1935», a od jeseni kreće na lokalna i međunarodna gostovanja. Praizvebi „Terakota dječaka“ nazočit će i izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kini predvođeno veleposlanikom Nebojšom Koharevićem.  U rujnu ove godine, Ivica Šimić postaje umjetničkim direktorom kazališta Meriton u Xi'anu pa
uskoro možemo očekivati i nove predstave ovoga kazališta na kojima će, kao i na predstavi „Terakota dječak“, sudjelovati i hrvatski umjetnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kultura, kina, mala scena