Hrvatska

OSVRT: HND izrazio zabrinutost zbog otkaza novinarki Tportala.hr

Ta je najava došla dan nakon što je objavljen tekst kolegice Ivković Novokmet 'Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je izrazilo zabrinutost zbog najave navodno poslovno uvjetovanog otkaza novinarki Tportala.hr Oriani Ivković Novokmet uz obrazloženje kako se ukida njeno radno mjesto i više nije potrebna redakciji.


"Ta je najava došla dan nakon što je objavljen tekst kolegice Ivković Novokmet 'Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?'. Nova glavna urednica TPortala.hr Danijela Jozić na pitanje HND-a rekla je kako je tekst slučajno objavljen dan prije najave najave otkaza Oriani Ivković Novokmet i nema veze sa poslovnom odlukom o otkazu", navodi se u priopćenju iz HND-a.


No, podsjećaju i da je prije 20-ak dana, uz isto obrazloženje, ukidanje radnog mjesta, najavu otkaza u redakciji Tportala.hr dobila dotadašnja glavna urednica Đurđica Klancir. Ona je, kako navode, imala ugovor po kojem se nakon isteka glavnouredničkog mandata trebala vratiti na mjesto zamjenice glavne urednice na kojemu je radila prije nego što je izabrana za glavnu urednicu, ali joj je, umjesto toga, uz zabranu dolaska na posao, najavljen otkaz.


"Iako je Tportal u vrijeme dok je glavna urednica bila Đurđica Klancir bio vrlo profesionalan, za što je dobivao pohvale i od uprave vlasnika, Hrvatskog Telekoma, direktor HT-a Davor Tomašković u posljednje je vrijeme imao primjedbe na sadržaj objavljenih tekstova da bi na kraju dosadašnja glavna urednica bila otpuštena", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Saša Leković.


HND smatra da mediji moraju ispunjavati novinarske profesionalne i etičke standarde, bez obzira tko im je vlasnik, te ne smiju biti sredstvo ostvarivanja ničijih poslovnih  i političkih interesa na štetu novinarstva, a novinari ne smiju biti kažnjavani zbog toga što kvalitetno rade svoj posao.     

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tportal.hr, otkaz, smjena, hnd, Oriana Ivković Novokmet