Hrvatska

IMENOVANJA: Sabor: Niz imenovanja, ne i NO HBOR-a

Izostanak glasovana o Nadzornom odboru HBOR-a, Zgrebec tumači kao potvrdu da se u HDZ-u ne mogu dogovoriti oko imenovanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski sabor u petak je izabrao, odnosno imenovao svoje zastupnike u različite odbore i povjerenstva, no, iako se očekivalo, nije to učinio za Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

 

Očekivalo se da će Sabor potvrditi prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja da se za članove Nadzornog odbora HBOR-a imenuju Ivan Šuker (HDZ), Ivan Lovrinović (Most) i Dragica Zgrebec (SDP), a za zamjenike članova Domagoj Ivan Milišević (HDZ), Darinko Kosor (HSLS) i Božica Makar (HNS), no to se nije dogodilo, iako je Odbor takav prijedlog utvrdio nekoliko sati ranije.

 

Zgrebec: HDZ se ne može dogovoriti

 

Izostanak glasovana o Nadzornom odboru HBOR-a, Zgrebec tumači kao potvrdu da se u HDZ-u ne mogu dogovoriti oko imenovanja.


Naime, u prijašnjim mandatima u NO HBOR-a sjedili su predsjednici saborskog Odbora za financije, no ovoga puta to nije slučaj, na 'popisu imena' koje je utvrdio Odbor za imenovanja nema Gorana Marića (HDZ).
Zgrebec upozorava i da NO zasjeda u krnjem sastavu te da je bez predstavnika Sabora već provelo natječaj za imenovanje nove uprave.
Naglasila je da je SDP još prije dva mjeseca predložio svoje članove za tijela u čijem radu sudjeluju predstavnici Sabora, a što nije slučaj sa drugim strankama.


 "Vidjeli ste da se Most prije dva dana žalio na neisplatu naknade za štete od elementarnih nepogoda, a Povjerenstvo za procjenu šteta imenovali smo tek danas", izjavila je Zgrebec Hini.

 

Ambrušec vodi Povjerenstvo za štete od nepogoda

 

Za predsjednicu Državnog povjerenstvo za procjenu šteta od elementranih nepogoda Sabor je imenovao Ljubicu Ambrušec (Most), a za članove Povjerenstva HDZ-ova Stjepana Pintarića i Peru Ćosića, Davora Vlaovića (HSS), Šandora Juhasa (zastupnik manjina), Tihomira Jakovinu (SDP) i Anku Mrak Taritaš (HNS).


Još četiri člana Povjerenstva imenuju se iz ministarstava financija i poljoprivrede, HGK i najvećeg osiguravajućeg društva. Za predsjednika Nacionalnog vijeća za vode, Sabor je imenovao Franju Lucića (HDZ), a za članove Antuna Vidakovića (HDZ), Davora Vlaovića (HSS), Ružicu Vukovac (Most), Radimira Čačića (reformist), Igora Dragovana (SDP), Milorada Batinića (HNS) i laburisticu Nansi Tireli.


U Nadzorni odbor Fine imenovao je Gorana Marića (HDZ).
 HDZ-ova Marija Budimir, Pero Ćorić iz HSP AS te SDP-ov Ivo Jelušić izabrani su u Savjet za robne zalihe, a HDZ-ovi Branko Bačić i Josip Borić te SDP-ov Ivan Klarin u Otočno vijeće.


Za člana Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac imenovao je Antuna Vidakovića (HDZ). Sabor je u petak imenovao voditelje i članove svojih izaslanstava u raznim međunarodnim institucijama. Voditeljica saborskog izaslanstava u Parlamentranoj skupštini Mediterna je Sanja Putica (HDZ), reformist Radimir Čačić vodi izaslanstvo u Parlamentarnoj dimenziji srednjoeuropske inicijative, a Lucian Vukelić (HDZ) u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a. Predsjednicom Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentranoj uniji izabrana je Tanja Vrbat Grgić (SDP).


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

imenovanja, stranke, sabor