Kultura

ZRINJEVAC-RIBNJAK: Animafest: 'Dekica više' za kino-piknike u gradskim parkovima

Ove će se godine u u gradskim parkovima Zrinjevac i Ribnjak održati u pet termina, počevši od vikenda 28. i 29. svibnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svjetski festival animiranog filma Animafest ponovno iz kino dvorana izlaze na otvoreno - lani odlično prihvaćeni kino-piknici za koji se tražila 'dekica više', ove će se godine u u gradskim parkovima Zrinjevac i Ribnjak održati u pet termina, počevši od vikenda 28. i 29. svibnja.

 

Prvi festivalski piknici najavit će na Zrinjevcu 26. izdanje Animafesta, koje će se održati od 6. do 11. lipnja na više zagrebačkih lokacija,

 

Otvorit će ih već od 17 sati program za najmlađe, radionica "Filmska početnica", namijenjena djeci od pet do deset godina, koja se organizira u suradnji s udrugom Restart.  Na toj će besplatnoj radionici polaznici upoznati osnovne elemente filmskog i medijskog stvaralaštva, osnove filmske montaže i fotografije, različite mogućnosti i načine slaganja priče, što je kadar, kako nastaje i koje su mogućnosti otiska, te kako se zabilježava vrijeme.

 

Radionica će se održati u dva termina, od 17 i 19 sati, no s obzirom na ograničen broj polaznika nužne su prethodne prijave - do 27. svibnja na [email protected]

 

U subotnjem večernjem terminu, od 21,30 sati, prikazat će se najbolji film po izboru publike s prošlogodišnjeg festivala, bajkovita "Pjesma mora" redatelja Tomma Moorea, vizualno-glazbena atrakcija koja je očarala publiku i kritiku diljem svijeta, a u Zagrebu izazvala ovacije, najavili su s Animafesta.

 

To je priča o posljednjem djetetu-tuljanu, Saoirse, i njezinu bratu Benu, koji odlaze na epsko putovanje kako bi spasili svijet čarolije i otkrili tajne svoje prošlosti. Dok ih progoni sova vještica Macha te niz drevnih i mitskih stvorenja, utrkuju se s vremenom ne bi li probudili Saoirseine moći i očuvali svijet duhova od nestajanja.

 

Idući dan, u nedjelju, nakon popodnevnog piknika Zrinjevac će se pretvoriti u vremeplov, s programom "bisera zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma", a u povodu obilježavanja 65 godina rođenja hrvatske animacije.

 

Stoga je na programu prvi hrvatski animirani film, "Veliki miting" Waltera i Norberta Neugebauera iz 1951., koji je postavio temelje danas slavnoj Zagrebačkoj školi animiranog filma. Uslijedit će tri domaća filma koji su bili nominirani za nagradu Oscar, "Tup-tup" Nedeljka Dragića, "Lutka snova" Boba Godfreya i Zlatka Grgića, te "Igra" Dušana Vukotića.

 

U oskarovskom programu neizbježan je i jedini hrvatski film nagrađen tom prestižnom američkom nagradom, također Vukotićev - "Surogat". Projekcije hrvatskih oskarovaca ujedno su najava programskog bloka ovogodišnjeg Animafesta, onog posvećenog utjecaju Oscara na animaciju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

parkovi, film