Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street pao treći tjedan zaredom, europske burze porasle

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao, za 1,9 posto, na 16.412 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale treći tjedan zaredom, no na europskim su burzama indeksi prekinuli negativni niz.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,2 posto, na 17.535 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,5 posto, na 2.046 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 4.717 bodova.

 

Pad cijena dionica treći tjedan zaredom posljedica je niza anemičnih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava i nepoticajnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

 

Sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

 

To i nije tako loše, s obzirom da se na početku sezone kvartalnih izvješća očekivao pad zarada za više od 7 posto, no najave za tekuće tromjesečje nisu blistave.

 

Prema podacima Thomson Reutersa, na svaku kompaniju koja je povećala procjene za iduće razdoblje idu prosječno 2,3 kompanije koje su upozorile na moguće slabije rezultate.

 

"Teško je za očekivati blistavu izvedbu tržišta dionica. No, u kontekstu niskih kamatnih stopa, čini se da su valuacije dionica ispravne", kaže Mark Heppenstall, direktor u tvrtki Penn Mutual Asset Management.

 

Podršku tržištima u posljednje vrijeme pružaju samo cijene nafte. I prošloga su tjedna porasle, no ne tako snažno da bi potaknule bolje raspoloženje na tržištima dionica.

 

Na europskim su burzama, pak, nakon opreznog trgovanja, cijene dionica prošloga tjedna porasle.

 

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 6.138 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, na 9.952 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 4.319 bodova.

 

I na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao, za 1,9 posto, na 16.412 bodova.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta burze, dionice