Hrvatska

REAKCIJA: Nakić o pobuni u splitskom KBC-u: Reforma nema alternativu

Na činjenicu da ga najžešće napadaju pripadnici stranke kojoj i sam pripada, nije imao komentar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravlja Dario Nakić poručio je u utorak da reorganizacija bolničkog sustava, koja je ovih dana izazvala pobunu u splitskom KBC-u, nema alternativu jer se mora zaustaviti daljnje gomilanje dugova u zdravstvu koji na godišnjoj razini dosežu milijardu i 200 milijuna kuna.


Nakić, koji je sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana hipertenzije, nije imao komentara na optužbe iz splitskog KBC-a i tamošnjeg HDZ-a, stranke kojoj i sam pripada, zbog najavljene regionalizacije splitske bolnice. Rekao je samo da su u Ministarstvu svjesni brojnih otpora koje će izazvati reorganizacija sustava, no alternative nema jer zdravstveni sustav sada godišnje stvara više od milijardu kuna novih gubitaka, pa traži nužne promjene i reforme.


Po pisanju Slobodne Dalmacije, Stručno vijeće KBC-a Split u ponedjeljak se usprotivilo najavljenoj reorganizaciji bolnica i zatražilo da splitski KBC dobije status sveučilišne i nacionalne bolnice, kao i zagrebački KBC. Istodobno, HDZ-ov Dujomir Marasović, koji je nekada bio ravnatelj splitskog KBC-a, ustvrdio je da najavljena "regionalizacija" šteti KBC-u i HDZ-u, a Nakića je optužio za politiku centralizacije u kojoj ne slijedi program HDZ-a niti sluša šefa stranke Tomislava Karamarka.


"Teško to mogu komentirati, jer ljudi koji o tome govore ni sami nisu dovoljno upoznati o čemu se tu doista radi", odgovorio je Nakić na novinarski upit.


No, nakon što je u nedavnom intervjuu Slobodnoj Dalmaciji za splitski KBC rekao da je "nedovoljno dobro organiziran u poslovnom, financijskom, stručnom i kadrovskom smislu", u Zagrebu je bio mnogo blaži u ocjenama. 


Istaknuo je kako je to ustanova u kojoj radi puno kvalitetnih ljudi, liječnika i medicinskih sestara koji vrlo korektno i profesionalno obavljaju svoj posao. "Mislim da je dužnost svih nas otvoriti im mogućnost da realiziraju sebe i svoje profesionalne interese", istaknuo je Nakić nakon što ga je Marasović pozvao da se ispriča svim djelatnicima splitske bolnice. 


Na činjenicu da ga najžešće napadaju pripadnici stranke kojoj i sam pripada, također nije imao komentar.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pobuna, kbc split, dario nakić, reforma zdravstva