Regija

RAZLOG: Željko Reiner objasnio zašto je napustio Skupštinu RS

Reiner je tijekom dana u znak prosvjeda napustio govornicu s koje se trebao obratiti novinarima nakon razgovora s potpredsjednicom Narodne skupštine RS Željkom Stojičić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner izjavio je u utorak kako smatra nepristojnom gestom to što zastava Hrvatske nije bila istaknuta u parlamentu Republike Srpske u vrijeme kada je tamo vodio službene razgovore, a najavio je kako bi to moglo biti tretirano i kao diplomatski incident jer očekuje da na sve reagira i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.


Reiner je tijekom dana u znak prosvjeda napustio govornicu s koje se trebao obratiti novinarima nakon razgovora s potpredsjednicom Narodne skupštine RS Željkom Stojičić.


Učinio je to jer su tamo bile istaknute dvije entitetske zastave, dok hrvatske nije bilo.


"To ne samo da ne odgovara protokolu i diplomatskim uzusima nego je naprosto nepristojno. U tom nisam htio sudjelovati", kazao je Reiner naknadno novinarima.


 Osim zastave Hrvatske u parlamentu RS nije bilo ni one Bosne i Hercegovine, što je u sjedištima tijela vlasti tog entiteta već dugo uobičajena pojava.


Reiner je kazao kako javnosti u BiH ostavlja na prosudbu je li takva praksa primjerena.


Stojičić je odgovornost za incident prebacila na protokol parlamenta, a iz te su se službe očitovali priopćenjem u kojemu se naveli kako je njihova praksa da se tijekom konferencija za novinstvo ne ističu zastave zemlje iz koje im dolaze gosti u službeni posjet.


"Ni sastanak s izaslanstvom Hrvatskog sabora nije bio iznimka", stoji u priopćenju. 


Iz protokola su dodali kako ne žele da "ta okolnost naruši vrlo srdačnu i konstruktivnu atmosferu u kojoj je održan sastanak između predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednice Narodne skupštine RS".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skupština, banja luka, željko reiner, zastava