MISLAV MIHOLEK

KOLUMNA MISLAVA MIHOLEKA: Brexit: Should I Stay or Should I Go? Britanske muke po Europskoj Uniji

Europa u kojoj Njemačka dominira bez toga da im Englezi režu krila, a Francuska je slaba, loša je Europa.

Piše: Mislav Miholek

Svi vjernici progresa trebali bi se posipati pepelom. Kako tehnologija napreduje, ne postoji nikakvo bolje razumijevanje među narodima i ljudima. Borci ISIS-a doveli su tehnološki napredak na višu razinu, svu silu kamera i mobitela iskoristili su kako bi snimali rušenja gradova i smaknuća nevinih. Dok komunisti i djeca komunista desetljećima pokušaju skrivati svoje bezbrojne katinske šume, hude jame i jazovke, borci ISIS-a ih otvoreno pokazuju svijetu.

 

 U Velikoj Britaniji još uvijek se ne ubijaju ljudi, ali teče ljuta kampanja oko tzv. Brexita, izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije. Referendum se održava 23. lipnja ove godine, odražava različite podjele u britanskom društvu. Škotska i Sjeverna Irska većinski su za ostanak u Europskoj Uniji. Škoti imaju svoje razloge, nakon neuspjelog referenduma za neovisnost, izlazak iz Unije im se čini kao noćna mora. Katolici u Sjevernoj Irskoj ne žele više granicu sa svojim sunarodnjacima iz Republike Irske. Englezi su jedini većinski za odlazak, iako se glasači vrlo razlikuju unutar same Engleske. Starije glasačko tijelo je za odlazak iz EU, mlađe je za ostanak. Desni dio glasačkog tijela opet je za odlazak, dok lijevi dio za ostanak. Razlika između Londona i engleske provincije  također su vidljive, London je za ostanak. U Londonu ima najmanje oko milijun muslimana koji čine 12% stanovništva (Engleska i Wales sveukupno tri milijuna), a novi gradonačelnik Sadiq Khan crvena je krpa za uzbunu među britanskim desnim glasačkim tijelom. Britanski premijer David Cameron za ostanak je u Uniji, kao i spomenuti laburistički gradonačelnik. U Engleskoj su desničari protiv muslimanskih dužnosnika, dok su u Hrvatskoj ljevičari.  Mržnja kojom je obasipan ministar Hasanbegović neviđena je u hrvatskom javnom prostoru, posebno je kancerogena pojava. Djeca komunizma mrze transgeneracijski.

 

Ankete su izjednačene, lijevi mediji imaju ankete u kojima prevladaju oni koji su za ostanak (The Economist; 47% za ostanak, 40% za odlazak), dok danas na Al Jazeera Balkans čujem da je kampanja za odlazak u nekoj blagoj prednosti. Teško je reći tko će dobiti. U britanskim medijima dominira multikulti i lijeva doktrina, činjenica da su ankete izjednačene više ide u korist kampanje za odlazak. Prošlogodišnji britanski parlamentarni izbori bili su svojevrsna grobnica za engleske anketare, izbore su dobili konzervativci, a sva ispitivanja javnosti su pokazivala da su konzervativci i laburisti poravnani, dakle mediji i anketari u Britaniji otvoreno favoriziraju lijevu stranu političkog spektra. Nije to samo sukob lijevo-desno, nego je sukob unutar Konzervativne stranke, na jednoj strani je premijer Cameron (za ostanak), a na suprotnoj strani je brbljivi bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji sapuna dasku Cameronu i planira u budućnosti preuzeti stranku.

 

Londonski City bit će veliki gubitnik izlaska, ekonomske prognoze izlaska Britanije iz Europske Unije su redovno crne, Ujedinjeno Kraljevstvo bi imalo pada BDP-a veći od 10%, financijsko poslovanje bi se primjerice iz Citya preselilo u Frankfurt. Zapravo, ekonomisti nemaju stvarno pojma što će se dogoditi, ovi koji su za ostanak tvrde da će nastati armagedon, oni koji su za odlazak primjerice tvrde da će Brexit pomoći britanskoj poljoprivredi. Kažem, ekonomist nisam, ali bit će poprilično ekonomskih potresa, ako se Brexit dogodi.

 

Na europskoj razini, Brexit bi bio početak kraja Europske Unije, jer bi odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, ostavio Europu na milost i nemilost jedne iracionalne Njemačke čiji je simbol pogubljena Angela Merkel. Europa u kojoj Njemačka dominira bez toga da im Englezi režu krila, a Francuska je slaba, loša je Europa. Britanija nije prijatelj Hrvatske, ali nije ni Njemačka. Kao što dobro vidimo Njemačka je trenutno najveći prijatelj Aleksandra Vučića. Ostaviti Europu u njemačkim kandžama nije dobro za europsku ideju.

 

Na kraju, čini mi se da poslije agresivne medijske kampanje i plašenja britanskog glasačkog tijela najcrnjim scenarijima, Britanija će ipak ostati u Europskoj Uniji. 


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, mislav miholek, engleska, Brexit