Zagreb

CENTAR GRADA: U Zagrebu prosvjedi protiv i za pravo na pobačaj, došlo i do naguravanja

Kolonu protivnika pobačaja na Strossmayerovom trgu zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

U organizaciji Građanske inicijative Hod za život, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u subotu oko 10 sati počelo je okupljanje protiv pobačaja više od tisuću sudionika koji se zalažu za dostojanstvo čovjeka od začeća do smrti, a nasuprot njima, na susjednom Strossmayerovom trgu, na kontra prosvjedu okupilo se tristotinjak aktivista koji se zalažu za pravo na izbor.


 Kolonu protivnika pobačaja koja je krenula prema Trgu bana Jelačića, na Strossmayerovom trgu zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj, a u jednom trenutku je došlo i do naguravanja suprostavljenih skupina, no sve je prošlo bez većeg incidenta. 


 Sudionici prosvjeda koji se protive pobačaju su se s crvenim, plavim i bijelim balonima okupili na Tomislavcu, gdje je postavljen autobus s kojeg izvođači pjevaju pjesme.


 Prema programu, okupljeni će pod sloganom "Za život, obitelj i Hrvatsku" krenuti u "prvi nacionalni hod za život". Kolona će preko Zrinjevca doći na Trg bana Jelačića, gdje će biti organiziran program.


 Miroljubivim hodom, kako navode,  žele svratiti pozornost na dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, te činjenicu da je upravo čovjek najvrjednije bogatstvo za obitelj i Hrvatsku. 


 U isto vrijeme održava se i protestni skup koji organizira novonastala građanska inicijativa "Obrani pravo na izbor". Oni, pak, kažu kako žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.


 Zagovornici prava na pobačaj na glavnoj pozornici postavili su transparent "Samo u Sekularnoj državi ravnopravnost je moguća i nećemo natrag na ilegalni pobačaj.


 O pravu na izbor vezano za prekid trudnoće govorit će predstavnici Ženske mreže Hrvatske, Platforme 112, Lezbijske grupe Kontra, Inicijative Dobrodošli i Zagreb Pridea.


 Oba skupa osigurava policija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROTIV POBAČAJA, HOD ZA ŽIVOT, POBAČAJ, PROSVJED, ZAGREB