Hrvatska

SDP: Željko Jovanović: HDZ je stranka opasnih namjera, a sad i stranka opasnih zavjera

Zlatko Komadina: SDP uvijek mora ići na pobjedu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u subotu je na stranačkoj tematsko-izvještajnoj konvenciji u Čavlima istaknuo da SDP, kao najbolja politička stranka u Hrvatskoj, uvijek mora ići na pobjedu te dodao da će tako biti i na sljedećim lokalnim izborima u toj županiji.


Komadina u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je župan, očekuje osvajanje vlasti u polovici gradova i općina, odnosno 18 u odnosu na sadašnjih 14.


Iznoseći pregled aktivnosti Primorsko-goranske županije u proteklom mandatu, rekao je kako mu je namjera pokazati da je svrha politike rad za javno dobro, a ne držati političke govore.


Komadina: Prvi smo donijeli Prostorni plan, a u otoke uložili desetke milijuna


Ova županija, rekao je, prva je u Hrvatskoj, među ostalim županijama, donijela prostorni plan, stratešku procjenu utjecaja na okoliš i razvojnu strategiju županije. Među realiziranim projektima, provedenim samostalno ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ili ustanovama, izdvojio je uređenje prostora Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkoga KBC-a, iako županija nema obvezu ulaganja u tu bolnicu, zatim uređenje lječilišta u Velom Lošinju, Thalassotherapije u Opatiji i Crikvenici te Psihijatrijske bolnice na Rabu. Mnogo se ulagalo u uređenje zapuštenih sportskih objekata u Gorskom kotaru, uključujući Platak kao sportsko-rekreacijski centar, gradnju važnih prometnica u Gorskom kotaru kao ceste od Čabra prema Brodu na Kupi, u izgradnju zgrada škola i školskih sportskih dvorana, naveo je.


Na otocima je županija uložila više desetaka milijuna kuna u zdravstvene objekte, lučice, trajektna pristaništa i ceste, podsjetio je Komadina. Istaknuo je da je Županija sudjelovala u protekle tri godine sudjelovala i kao partner u 32 projekta financirana novcima iz Europskih fondova ukupne vrijednosti 88,7 milijuna kuna.


Spomenuo je još i velike infrastrukturne projekte na području Županije u realizaciji ili pripremi poput Centra za gospodarenje otpadom Marišćina. No, naglasio je, centar, iako dovršen, stoji zaključan, jer nadležna državna tijela ne izdaju uporabnu dozvolu, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz nekoliko čestica na području centra.


LNG terminal kod Omišlja se može početi graditi odmah, što se nas tiče i to bismo željeli, rekao je Komadina te dodao da  ne odustaju ni od želje za gradnjom autoceste Križišće-Žuta Lokva, u dionici od Crikvenice do Novog Vinodolskog.


"Čini mi se da ova županija polako izlazi iz recesije jer raste njen udjel u državnom BDP-u", naglasio je.


Jovanović: HDZ je stranka opasnih namjera i opasnih zavjera


Željko Jovanović je, u raspravi nakon Komadinina izlaganja, ocijenio da rezultati pokazuju da je SDP drugačija stranka od HDZ-a te naveo da su "u SDP-u uvijek prvi interesi građana, potom interesi stranke a tek tada osobni". "HDZ je stranka opasnih namjera, a sad i stranka opasnih zavjera, gdje se zapostavljaju nacionalni zbog privatnih interesa", a to se, kako je rekao, odnosi na aferu 'Konzultantica'. "Karamarko je nasljednik i učenik Sanadera i to puno govori. Kad znamo što je ostalo iza Sanadera, što možemo tek sad očekivati", rekao je. Ustvrdio je da je aktualna Vlada neuspjeli eksperiment te da građani ne bi trebali biti u tome 'pokusni kunići'.


Predsjednica Glavnog odbora SDP-a Romana Jerković pozvala je na zajedništvo u stranci. SDP je stožerna stranka ljevice koja treba Hrvatsku voditi u bolji život, rekla je. U SDP-u se mora zadržati visoka razina zajedništva i demokracije, navela je. Jerković je kazala da je, otkad je preuzela čelno mjesto u Glavnom odboru, često pitaju o podjelama u stranci o o tome na čijoj je strani. "Ja sam na strani SDP-a, u stranku me dovela ideja, a tu me drži želja da služim ideji. Nikad nisam poticala ni odobravala podjele", ustvrdila je. 


Potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a Erik Fabijanić kazao je da je SDP dobro postupio pri inicijativama za smjenu bivšeg ministra Mije Crnoje i opozivom prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka te izrazio nezadovoljstvo što tako nije učinjeno i u slučaju ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zlatko komadina, željko jovanović, hdz, sdp