Zagreb

MISA: Misa i procesija na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata

Misu u zagrebačkoj katedrali predvodili su kardinali Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dan grada Zagreba proslavljen je u utorak navečer svečanom misom u čast zaštitnice grada, Majke Božje od Kamenitih vrata, a potom i procesijom mnoštva vjernika sa svijećama i Gospinim likom po središtu Zagreba.


 Misu u zagrebačkoj katedrali predvodili su kardinali Robert Sarah, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, u nazočnosti brojnih biskupa, svećenika, redovnika i redovnica, te mnoštva okupljenih vjernika.


 Kardinal Robert Sarah  kazao je da je hrvatski narod snažno povezan s Blaženom Djevicom Marijom, koja mu je u svakodnevnici političkih ugnjetavanja pokazivala put Isusa Krista .


 Kardinal Bozanić misu u, kako je istaknuo "Stepinčevoj katedrali", prikazao je kao molitvu za domovinu Hrvatsku i sav hrvatski narod, za hrvatske branitelje i one koji su život dali za slobodu, te za brojne bolesnike i mučenike.  Ovom svetkovinom hrvatski narod posvjedočio je svoju odanost Majci Božjoj od Kamenitih Vrata, kazao je, a u znak sjećanja pročelniku Kongregacije darovao je njezin lik.


 Kardinal Sarah, koga je Bozanić predstavio kao osobu koja je postala najmlađi biskup u svijetu, kazao je da kršćani trebaju "posadašnjiti Isusa" i da se za to ne traži nikakva posebna sprema.


 Naveo je primjer blaženoga Alojzija Stepinca, koji, kako je naglasio, Kristov put nije nikada napustio, niti je ostavio vjernike ni po cijenu života. Podsjetio je da i danas mnogi politički sustavi provode zlodjela prema kršćanima i muče brojne kršćane koji ne napuštaju vjeru.


 Pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah postao je nadbiskup Conakryja, glavnog grada afričke države Gvineje, kad je imao 34 godine.


 Nakon mise program obilježavanja Dana grada Zagreba i svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba, završio je procesijom  koja je krenula od katedrale, Bakačevom ulicom, Trgom bana Jelačića, Ilicom, Mesničkom, i Trgom sv. Marka do Kamenitih vrata. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, dan grada, misa, kamenita vrata