Hrvatska

SUD: Čitanjem optužnice počelo ponovljeno suđenje za Fimi mediju

Na početku suđenja svi su optuženici rekli da se ne osjećaju krivima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čitanjem optužnice u ponedjeljak je pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda počelo ponovljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalima zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki preko markentiške agencije Fimi media.


Na početku suđenja  svi su optuženici rekli da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov "crni fond".


Izjašnjavajući se o krivnji, Sanader je rekao da je optužnica konstrukcija i da će to dokazati.


Svi optuženici najavili su da će na kraju dokaznog postupka iznijeti svoje obrane.


Na suđenju će pred novim sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Irena Kvaternik biti ispitano oko 220 svjedoka, a dokazni postupak počet će čitanjem dokumentacije i držanjem uvodnih govora obrana i Uskoka.


Optuženog Sanadera, Barišića, Ratka Mačeka,  Branku Pavošević, Nevenku Jurak, HDZ i Fimi mediju Uskok u više točaka tereti za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media po kojoj je nazvana ta afera.


Zamjenica ravnateljice Uskoka Željka Mostečak rekla je čitajući optužnicu da je kriminalnu grupu od 2003. do 2009. organizirao Sanader koji je raznim zlouporabama uz pomoć optuženika sebi i ostalima osigurao imovinsku korist.


Suđenje u slučaju Fimi media kreće iz početka jer je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.


HDZ je u prvostupanjskom postupku bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.


Vrhovni sud je zaključio da Sanader, među ostalim, nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali krivnju, a nakon iznošenja obrane, u kojoj su ga ozbiljno teretili, nisu željeli odgovarati na pitanja bivšeg premijera i njegovih odvjetnika.


Prihvaćene su i tvrdnje odvjetnika HDZ-a, kao prve političke stranke optužene za korupciju, da na suđenju nije razjašnjeno što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba. Tim više što zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika Vlade kao "službenu osobu" u smislu njegove kaznene odgovornosti.


U novom postupku sud ponovno treba izvesti sve već jednom provedene dokaze i otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, "imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja".


Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud 2015. ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.


Sredinom travnja trebala mu je biti izrečena presuda u slučaju Planinska, no na dan kad je bila zakazana objava presude sud je zaključio da još mora provesti dodatna vještačenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

suđenje, sud, fimi media