Hrvatska

HBK: Crkva se ogradila od prozivki šefa HDZ-a u Glasu Koncila

Mons. Miklenić u više je navrata zagovarao tzv. treći put u hrvatskoj politici, koji možda sada vidi u političkom djelovanju Mosta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Enco Rodinis odgovorio je na pismo glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Miloševića i poručio kako stavovi glavnog urednika Glasa koncila Ivana Miklenića, u kojima proziva vrh HDZ-a za destabilizaciju Vlade, ni na koji način ne predstavljaju službene stavove Crkve.

 

Rodinis je odgovorio na Miloševićevo pismo upućeno predsjedniku HBK, zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću, u kojemu je glavni tajnik HDZ-a zamolio predsjednika HBK da mu odgovori jesu li stavovi glavnog urednika Glasa koncila Ivana Miklenića o HDZ-u i predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku ujedno i službeni stavovi Crkve.

 

Glavni tajnik HBK mu odgovara kako se radi o osobnim stavovima Ivana Miklenića, koji ni na koji način ne predstavljaju službene stavove Crkve, te da nijedno službeno tijelo Crkve nije ovlastilo Miklenića za iznošenje takvih stavova, izvijestili su Hinu iz HDZ-ove Službe za odnose s medijima.

 

Mons. Miklenić u više je navrata zagovarao tzv. treći put u hrvatskoj politici, koji možda sada vidi u političkom djelovanju Mosta, podržavši ga u svome komentaru. Što neizravno znači i podršku premijeru Tihomiru Oreškoviću. S druge strane, u Crkvi su oko jednoga jedinstveni, a to je sablažnjavajuća prijetnja da bi se raspisivanjem izbora mogla otvoriti vrata ponovnom dolasku SDP-a na vlast. U tome su i glavni urednik Glasa Koncila i ostali u vrhu Crkve jedinstveni, jer u SDP-u i njegovu predsjedniku Zoranu Milanoviću vide neistomišljenike.

 

Inače, Millenić je u katoličkom tjedniku Glas koncila prošloga tjedna prozvao vrh HDZ-a da je destabilizirao Vladu i nije imao sluha za "ostvarivanje zdravorazumskoga rezoniranja" po kojemu ni stranka, ni Vlada, ni Hrvatska ne smiju biti talac interesa jedne osobe, aludirajući na čelnika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

 

Miklenić tako navodi da je najjača stranka "neprestano manipulirajući medijima i javnošću vršila pritisak na partnere, stvarala uznemirenost i sijala nesigurnost među članove Vlade". "Vrh stranke stavio se tako u službu destabiliziranja Vlade, premda ju je on oblikovao i ekipirao, pa je očito da je zapravo istjerivao neke druge ciljeve, a ne opće dobro hrvatskoga društva i hrvatske države", napisao je Miklenić, a HDZ-ovo članstvo prozvao je za zakazivanje i neodgovornost jer to nisu prepoznali.

 

Vezano uz aferu "Konzultantica" navodi da su iz HDZ-a - i kad je postalo više nego jasno da bez obzira na pravnu krivnju ili odgovornost neupitno postoji moralna i politička odgovornost - umjesto poteza koji bi bili u službi stvarnoga općega dobra, došli "potezi koji znače spašavanje interesa samo jednoga čovjeka pošto-poto, pod bilo koju visoku cijenu".

 

"U najjačoj političkoj stranci nije bilo sluha ni volje za prihvaćanje, razumijevanje i ostvarivanje zdravorazumskoga rezoniranja po kojemu ni politička stranka, ni Vlada, ni Hrvatska ne smiju biti talac interesa jedne osobe ni određenoga projekta. Logični, premda kompromisni apel predsjednika Vlade da odstupe oba potpredsjednika Vlade, pa da Vlada s novim ljudima na tim položajima nastavi svoj, čini se, ipak dobro započeti posao na reformama, naišao je na potpuno suprotne reakcije", naveo je Miklenić.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, crkva, hbk