Hrvatska

KRIZA VLASTI: "Ovaj će tjedan postati jasno što će se događati s izvršnom i zakonodavnom vlašću"

'Postoji mogućnost da predsjednica pridobije 76 zastupnika za formiranje politički neutralne Vlade.'

Piše: Ivan Klarić

Ovaj će tjedan vjerojatno postati jasno što će se događati s izvršnom i zakonodavnom vlašću. Sve je manje vjerojatno da bi u ovoj "igri kukavice" što ju igra s Mostom predsjednik HDZ-a Karamarko mogao odustati, povući se iz Oreškovićeve vlade i povući HDZ-ov zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero.


- Posve je sigurno da Orešković neće podnijeti ostavku i tako omogućiti da Vlada padne bez rasprave i glasanja u Saboru. Očito je da prije glasanja u Saboru SDP ne može „potegnuti“ 76 potpisa potpore za raspuštanje Sabora, nego da se može nadati da bi se svih Mostovih 12 apostola, ili najveći dio njih, mogli pridružiti tom zahtjevu, ako propadne njihova obrana Oreškovića u Saboru, tvrdi Gjenero.


- Očito je da će do četvrtka, biti jasna sudbina Oreškovićeve Vlade jer je petak zadnji rok za raspravu o interpelaciji protiv Karamarka, koju HDZ ne želi dopustiti. U četvrtak će vjerojatno biti jasno pada li Oreškovićeva vlada, a u petak će se vjerojatno razjasniti scenarij kako dalje. Moguće je da će u petak SDP imati dovoljno glasova za raspuštanje Sabora, moguće je da će tada Karamarko imati dovoljno potpisa da od Predsjednice zatraži mandat za sastavljanje Vlade za Zdravka Marića, a moguće je da niti SDP neće imati većine za raspuštanje Sabora, a niti HDZ za to da Predsjednicu uvjeri da dodjeli mandat za sastavljanje Vlade Mariću. U tom slučaju idući tjedan će Predsjednica vjerojatno započeti konzultacije i nakon njih odlučiti je li najbolje da raspusti Sabor, ili postoji mogućnost da pridobije barem 76 zastupnika za opciju formiranja ekspertne,politički neutralne Vlade, koja bi zemlju vodila u ograničenom vremenskom razdoblju, s jasno definiranim zadacima koje mora ostvariti u svom mandatu, naposljetku će.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, kriza, vlada