Komentari

ANALIZA RAFAELA JURČEVIĆA: Novi početak Tihomira Oreškovića i MOST-a?

Već sada bivši premijer ima stabilnu i snažnu potporu u anketama.

Piše: Rafael Jurčević

Nakon više tjedana rasprava, svađa, raznih medijskih spinova dogodio se napokon i pad ove Vlade. No ovaj poraz u saborskim klupama vrlo lako može biti novi početak i vjetar u leđa barem jednom dijelu vladajuće koalicije i samom Tihomiru Oreškoviću.


Disfunkcionalna vlada koja se raspadala po šavovima već duže vremena je konačno pokleknula pred svađama oko kadroviranja u MUP-u i aferom u kojoj je uključen Karamarko. Već duže vremena je ovakva Vlada štetila i samom HDZ-u u rejtingu među svojim biračima, ali i MOST-u koji je iz mjeseca u mjesec padao u anketama. Jedini koji je održao visok rejting je bio Orešković, kojem svađe nisu naštetile jer je općenit dojam da je on bio ponajmanji krivac za njih. 


Snažno zalaganje Mire Bulja i Petrova za raščišćavanjem situacije oko INA-e, Karamarka i Joze Petrovića, te otkrivanje afere koja je uzdrmala ovu vlast, te snažno i principijelno inzistiranje MOST-a na ostavci Karamarka i možebitno žrtvovanje Petrova je vratilo velik dio popularnosti koju je MOST uživao prije izbora. Mostu su u zadnjih par tjedana išli na ruku i neki događaji u lokalnim sredinama poput pristupanja načelnika Novalje i odličan rezultat u Vrgorcu. U ovoj konstelaciji snaga bi MOST bio glavni korektiv i na sljedećim izborima.


Već sada bivši premijer ima stabilnu i snažnu potporu u anketama. Iako dobri rezultati u anketama o popularnosti ne znači ništa na političkom tržištu (vidjeti primjer kraha Ive Josipovića), Orešković je već sada skupio određeni politički kapital. U slučaju raspisivanja novih izbora (što je poprilično izvjesna opcija), njegova podrška ili kandidatura na nekoj izbornoj listi bi značila izuzetno snažnu potporu opcijama u centru ili desnom centru koje će biti oporba Karamarku i biti brana ponovnom dolasku Zorana Milanovića na vlast. Od svih opcija najpogodnija je MOST kojima bi njegova podrška značila snažan vjetar u leđa, ali bi se i neka nova potencijalna koalicija centra oko HNS-a, HSLS-a i IDS-a mogla pridružiti u nekakav postizborni proreformski centristrički blok koji bi bio garancija da ni HDZ ni SDP sa svojim priljepcima ne uspiju sami vladati državom poslije izbora.


Podrška Oreškovića MOST-u bi možda stimulativno djelovala i na oporbene snage u HDZ-u nezadovoljne sa Karamarkom i izvjesnim povratkom Milanovića i SDP-a na vlast zbog neuspješne HDZ-ove politike. Desni centar bi se lakše mogao identificirati sa Oreškovićom nego sa Karamarkom, bitan je također i neslužbeni stav Crkve i niza intelektualaca sa desnice koji su već okrenuli leđa Karamarku, a i sam HDZ bi mogao ostati bez ogromnog broja simpatizera u slučaju preslagivanja vlasti u kojem bi mjesto izgubio heroj desnice ministar Hasangebović. Sve to otvara niz mogućih šansi za nove ideje na desnici. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

most, tihomir orešković, rafael jurčević, božo petrov