Sport

MZOS: Evo što je Janica Kostelić rekla na huliganske ispade na utakmici

Danas je tužan dan za Hrvatsku, sport bi trebao biti nešto što nas uvijek i zauvijek spaja, a nikad razdvaja.

Piše: PolitikaPlus

Janica Kostelić, najveća hrvatska sportašica svih vremena i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta u priopćenju je reagirala na jučerašnje huliganske ispade na utakmici između Češke i Hrvatske.


Priopćenje prenosimo u cijelosti.


'Danas je tužan dan za Hrvatsku, sport bi trebao biti nešto što nas uvijek i zauvijek spaja, a nikad razdvaja. Danas je neka skupina građana digla glas i ruku protiv sporta, protiv ujedinjenja, protiv veselja, a usudit ću se reći i protiv vlastitog naroda. Iskoristiti nastup reprezentacije za sitne obračune i osobne frustracije nije niti časno, niti pošteno, niti hrabro. Postoji mjesto, vrijeme i institucije gdje svaki pojedinac i skupina može tražiti svoja prava ili zaštiti svoje interese na građanski i civiliziran način.


Ovo danas pokazalo je Hrvatsku kao zemlju niskih strasti, a građani Hrvatske, kao i naši vrhunski sportaši, to nisu zaslužili. Svaki vrhunski sportaš ponosan je na svoje osobne uspjehe, ali još više i na talent koji mu je darovan i koji je kroz sate i sate odricanja stavio u funkciju, ne samo osobnih uspjeha, nego i nacionalnih interesa i pobjeda. Nikad se ne može zaboraviti trenutak kada vaš uspjeh slavi cijeli narod i kada se temeljem tog uspjeha sluša hrvatska himna i vijori hrvatska zastava. Mi smo zemlja velikih sportskih talenata i sportskih pobjeda - i to nikada ne smijemo zaboraviti. Hrvatska je zemlja u kojoj se mora pronaći izdajnik koji po sportskim terenima podmeće nedopustivo znakovlje koje je za svaku osudu.


Hrvatska je zemlja u kojoj nacionalni i sportski interesi moraju biti iznad ovakvog sramotnog ponašanja koje moramo osuditi i sankcionirati.


Kao odgovorni ljudi, kao osobe i građani ove zemlje, ujedinimo se i osudimo današnje ponašanje, a sve odgovorne pozivam da što hitnije utvrde tko je sudjelovao u nedopustivom napadu na sport i sportaše. Moj poziv na zajedništvo dolazi iz mojeg srca, ali i svakako iz moje današnje pozicije. Imam samo jedan cilj - promovirati Hrvatsku i njezin vrhunski sport u najboljem svjetlu u svijetu.


Pozivam cijelu hrvatsku javnost da stane u zaštitu sporta, sportaša i publike, a moje mišljenje dijele i deseci bivših i sadašnjih vrhunskih sportaša koji su mi se obratili. Bili smo jedinstveni u najtežim godinama Hrvatske, budimo jedinstveni i danas i sutra jer to mlade generacije ove države od nas očekuju. Budimo odgovorni ljudi, volimo svoju Domovinu!', stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

janica kostelić, euro, češka, hrvatska