Hrvatska

PISMO: Ivan Zvonimir Čičak: Predsjednice, vi ste osramotili Republiku Hrvatsku!

'Prekršili ste Ustav koji predviđa provođenje zajedničke vanjske politike između predsjednika i Vlade.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak poslao je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Pismo prenosimo u cijelosti.


Poštovana gospođo predsjednice, pišem Vam ovo pismo kao predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) u svoje osobno ime, ali i kao bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke.


Danas se Hrvatski sabor na svojoj sjednici prisjetio i žrtava atentata u Beogradskoj skupštini 1928 godine. Tom prilikom u Jugoslavenskom parlamentu ranjeni su Ivan Pernar i Ivan Granđa, smrtno ranjen Stjepan Radić, a ubijeni su na licu mjesta Đuro Basariček i Pavao Radić.


Radilo se, dakle, o činu grubog nasrtaja na živote tadašnjih parlamentarnih zastupnika hrvatskoga naroda u Saveznoj jugoslavenskoj skupštini. To je po tadašnjim i današnjim standardima akt terorizma i najgrubljeg nasrtaja na temeljno ljudsko pravo - pravo na život, i to najviših predstavnika jednog naroda.


Dok Hrvatski sabor „lamentira“ o atentatu u skupštini, Vi se baš na taj dan sastajete s predsjednikom tehničke vlade Republike Srbije gosp. Aleksandrom Vučićemu.


Sastajete se s njim baš u Vukovarskoj regiji, baš na mjestu koje svjedoči o kontinuitetu, te i takve velikosrpske zločinačke politike. Svoje druženje potom nastavljate na teritoriju Republike Srbije.


Na brzinu se u toj regiji i baš na današnji dan sastajete s Predsjednikom tehničke vlade  Republike Srbije gosp. Vučićem koji Vam po rangu nije ravan. Znakovito je da je u pratnji gospodina Vučića bio tehnički ministar vanjskih poslova Republike Srbije gosp. Ivica Dačić, ali nije bilo tehničkog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske gosp. Mire Kovača.


Deklaracija koju ste potpisali s gosp. Vučićem usvojila je tehnička Vlada Republike Srbije. Tehnička Vlada Republike Hrvatske “primila je na znanje” Vašu deklaraciju u petak, pa je zasigurno nije mogla niti raspraviti niti usvjojiti.


Tim postupkom prekršili ste Ustav RH koji predviđa usuglašavanje i provođenje zajedničke vanjske politike između predsjednika I Vlade Republike Hrvatske.


Poštovana gospođo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Vi ste osramotili Republiku Hrvatsku.


S poštovanjemm Vaš prijatelj ali i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava.


Ivan Zvonimir Čičak


OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE – ZABORAVITE PRIVATNO I BRINITE SE ZA JAVNO