Burze

ZAGREBAČKA BURZA: Crobexi pali više od 1 posto pod pritiskom 'Brexita'

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 1,50 posto, na 1.655 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 1,40 posto, na 967 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj su burzi u petak Crobex indeksi pali više od 1 posto, skliznuvši na najniže razine u tri mjeseca, što je posljedica oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama nakon što je Britanija odlučila napustiti Europsku uniju.

 

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 1,50 posto, na 1.655 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 1,40 posto, na 967 bodova. Oba indeksa pala su na najniže razine od 22. ožujka.

 

Redovni promet dionicama iznosio je oko 5,7 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego jučer u ovo doba.

 

"Promet je do podneva bio znatno veći nego prethodnih dana, a Crobexi su pali više od 1 posto. To je reakcija ulagača na 'Brexit', s obzirom da je na svjetskim burzama zavladala averzija prema riziku, pa ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama, kao što su državne obveznice tzv. 'core' zemalja i zlato", kaže Tajana Štriga, analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

 

Najveći promet, oko 1,6 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Leda, a cijena joj je pala 3,4 posto, na 9.400 kuna.

 

S prometom od oko 820 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, koja je pojeftinila 1,6 posto, na 138,12 kuna.

 

Uz promet veći od 400 tisuća kuna, cijena povlaštene dionice Adrisa, kao i cijena Podravke pale su više od 2 posto, dok je dionica Jamnice pojeftinila više od 4 posto.

 

I svim ostalim likvidnijim izdanjima cijene su jutros pale, a među rijetkim dobitnicama našla se dionica hotela Imperial, s rastom cijene za 3,3 posto.

 

Pritisak na tržište posljedica je oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama nakon što su Britanci na jučerašnjem referendumu odlučili napustiti EU.

 

Tako su oko podneva londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili u minusu između 4,7 i 7,5 posto.

 

Američki terminski indeksi najavljuju i oštar pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, a na oštre oscilacije na financijskim tržištima ukazuje i današnji rekordni 10-postotni pad tečaja funte prema dolaru, zbog čega je zaronio na najnižu razinu od 1985. godine.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobexi, zagrebačka burza, cijene dionica