Svijet

POVIJESNI TRENUTAK: Španjolci za zajedničku upravu s Britanijom nad Gibraltarom

Stanovnici Gibraltara velikom su se većinom na referendumu izjasnili za ostanak u EU-u.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Španjolska će tražiti zajedničku upravu nad Gibraltarom s Velikom Britanijom nakon referendumske odluke Britanaca da iziđu iz Europske unije, izjavio je u petak aktualni ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo. 

 

Poluotok na jugu Španjolske britanski je teritorij od 1713., na kojemu danas živi oko 30.000 stanovnika i veliki je kamen spoticanja u englesko-španjolskim odnosima jer Španjolska smatra da ima pravo na tu enklavu. Španjolska je prepustila Gibraltar Britancima u skladu s Mirovnim ugovorom iz Utrechta 1713. nakon rata za španjolsku baštinu.

 

"Novonastala situacija otvara nove mogućnosti za Gibraltar kakve se dugo nisu ukazale. Nadam se da nam je formula zajedničkog suvereniteta puno bliža nego ranije", smatra Garcia-Marallo. 

 

Pitanje zajedničkog suvereniteta sa Španjolskom odbacilo je oko 99 posto stanovnika Gibraltara na referendumu održanom 2002. 

 

Većina stanovništva koje ondje živi britanski su državljani iako onamo svakodnevno s Iberskog poluotoka na posao stižu tisuće španjolskih radnika. Stanovnici Gibraltara velikom su se većinom na referendumu izjasnili za ostanak u EU-u. 

 

Garcia-Margallo je izjavio da će Španjolska nastojati održati Gibraltar izvan bilo kakvih rasprava o Brexitu između Velike Britanije i EU-a te da će se zalagati za bilateralne pregovore kako bi postigla zajednički suverenitet i na kraju potencijalnu španjolsku kontrolu nad poluotokom. 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

engleska, španjolska, gibraltar