Hrvatska

MISE: Više desetaka tisuća vjernika na 35. obljetnici u Međugorju

Uz hrvatske i bosanskohercegovačke vjernike, u Međugorje su stigli hodočasnici iz Italije, Meksika, Brazila, Argentine, Švicarske, Libanona, Južne Afrike, Poljske, Belgije, Češke, Šri Lanke, Slovačke, Španjolske, Sjedinjenih Država. Rumunjske, Mađarske, Portugala, Koreje i drugih zemalja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više desetaka tisuća hodočasnika, od kojih su mnogi dopješačili iz susjednih mjesta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske okupilo se u subotu na misama i pobožnostima u Međugorju gdje se obilježava 35. obljetnica od početka Gospinih ukazanja prema tvrdnjama šestero vidjelaca.


Po navodima Informativnog centra Mir iz Međugorja od ranog jutra rijeke vjernika pješaka slijevaju se u poznato svjetsko hodočasničko mjesto prema župnoj crkvi sv. Jakova gdje se od 5.00 sati služe mise na 20-ak svjetskih jezika, te na Brdo ukazanja u Bijakovićima.


Uz hrvatske i bosanskohercegovačke vjernike, u Međugorje su stigli hodočasnici iz Italije, Meksika, Brazila, Argentine, Švicarske, Libanona, Južne Afrike, Poljske, Belgije, Češke, Šri Lanke, Slovačke,  Španjolske, Sjedinjenih Država. Rumunjske, Mađarske, Portugala, Koreje i drugih zemalja.


Misno slavlje na hrvatskome jeziku u 11.00 sati predvodio je fra Ivan Dugandžić koji je pozvao vjernike da slijede Isusov put i Gospine poruke ispunjene pozivima na obraćenje i mir.


Fra Božo Milić istaknuo je da Gospine poruke imaju globalnu dimenziju. "Kada Gospa kaže mir onda su to toliki ljudi koji su se ovdje smirili zajedno sa svojim  obiteljima. Kada Gospa kaže mir, onda je to mir koji se širi na cijelom svijetu", rekao je.


Središnju svetu misu večeras predvodit će fra Branko Radoš, voditelj Hrvatske katoličke misije u Luzernu.


Uoči 35. godišnjice međugorskog fenomena održana je i tradicionalna Hodnja mira od mjesta Humca u Ljubuškom do Međugorja koja je potaknuta u vremenu rata s pozivima na zaustavljanja sukoba i nasilja.


Međugorje iščekuje službeno stajalište Svete Stolice nakon što je posebno međunarodno povjerenstvo okončalo svoj rad i dostavilo mišljenje službama Svete Stolice.


Po tvrdnjama šestero vidjelaca, tada djece, Blažena Djevica Marija prvi put im se ukazala 24. lipnja 1981. godine u mjestu Podbrdu kod Međugorja. Tada su se preplašili i pobjegli s toga mjesta. Kada su se sutradan pojavili, Gospa im se ponovno ukazala i uputila poruke i poziva na molitvu i mir, zbog čega je se i naziva Kraljica mira. Pojedinim vidjelicama Gospa se i danas ukazuje šaljući poruke.


Po navodima Informativnog centra Mir u Međugorju koji se poziva na statistike podijeljenih svetih pričesti, Međugorje je u 35 godina posjetilo više od 40 milijuna hodočasnika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

misa, međugorje, crkva