Hrvatska

MIŠLJENJA: "Plenković bi kao premijerski kandidat posve marginalizirao Zorana Milanovića"

HDZ pred izborom.

Piše: Ivan Klarić

Svaka stranka svoje vodstvo, pa tako i predsjednika, bira prema vlastitim kriterijima. Model prema kojem se vodstvo stranke izabire bitno utječe na to koji su kriteriji u izboru prioritetni, a koji sekundarni. HDZ je u specifičnoj situaciji, jer Predsjednika bira kao uvod u predizbornu kampanju, a u hrvatskom je stranačkom životu uobičajeno da se vodstva stranke biraju nekoliko mjeseci nakon izbora, govori nam politički analitičar Davor Gjenero.


- Kad se vodstvo bira na početku političkog ciklusa, onda elektorat obično prioritet daje onom kandidatu za kog pretpostavlja da tijekom političkog ciklusa u najvećoj mjeri može razviti stranku, ojačati njenu poziciju u političkoj areni, izgraditi infrastrukturu. U situaciji kad se predsjednika stranke bira neposredno pred izbore, elektoratu je vjerojatno ključni kriterij u kojoj mjeri se kandidat može suprotstaviti ključnom protivniku ili ključnim protivnicima u predizbornom razdoblju, koji od kandidata ima šansi za najbolji rezultat na izborima i koji od kandidata ima najveći koalicijski potencijal, tko ima najviše izgleda da sklopi postizbornu koaliciju, kaže Gjenero i poručuje. 


- U takvim uvjetima racionalno bi ponašanje bilo da se stranka ne opredjeljuje za onog predsjedničkog kandidata koji je najbliži političkim vrijednostima stranačkih članova, nego za onog koji ima najveće izborne šanse. Mandat koji će sada biti osvojen i onako je svojevrstan provizorij, jer stranke uvijek nakon izbora sumiraju rezultate, a HDZ je prihvatio princip koji vlada u političkim strankama u konsolidiranim demokracijama, da onaj predsjednik stranke koji nije uspješan na izborima mora otići, ističe.


Gjenero kaže da bi racionalno ponašanje HDZ-ovih članova zato bilo da za predsjednika stranke odaberu Andreja Plenkovića, koji je najprihvatljiviji među njihovim liderima u općoj javnosti, najotvoreniji za koalicije u prostoru političkog centra, i čija je koalicijska vrijednost najveća. 


- Osim toga, Plenković bi kao premijerski kandidat posve marginalizirao premijerskoga kandidata „ljevice“ Zorana Milanovića. Plenković je najjasnije euroatlantski profiliran, prepoznatljiv na međunarodnoj sceni, njegove vrijednosti su kompatibilne s vrednotama koje zastupa Predsjednica Republike, na kraju će Davor Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

andrej plenković, davor gjenero, sdp, hdz