Hrvatska

ANALIZA: "Petrov kao apostol demokracije": Treba li Milanović strahovati?

'Moraju se pomiriti s ovim oblikom 'vanjskog utjecaja' na njihovu 'unutarstranačku intimu', ili pristati na marginalizaciju u političkoj areni.'

Piše: Ivan Klarić

U izvornome sustavu parlamentarne vlade, stranke nisu dio političkog sustava, nego spadaju u „privatnu sferu“. Nakon tragičnog povijesnog iskustva s fašizmom kad je stranka djelovala kao ključni mehanizam rušenja demokratskog poretka i formiranja totalitarnog režima, postalo je jasno da je nužno uspostaviti demokratsku kontrolu nad unutarnjim stranačkim životom. Od njemačkog ustava nadalje uspostavljena je tradicija prema kojoj su političke stranke dio ustavnoga poretka, a i hrvatski ustavni model pripada toj tradiciji. Unutarstranačka demokracija, način izbora stranačkog vodstva, odnos stranačke središnjice i regionalnih organizacija, odnosi unutar stranačkog vodstva, način uspostavljana moći stranačkog vođe u odnosu na podređene mu članove, sve to u ovoj tradiciji postaje legitimnim interesom javnosti, govori nam politički analitičar Davor Gjenero.


- U SDP-u ozbiljno griješe ili temeljito ne razumiju poredak u kome djeluju, ako im nije jasno da autoritarna struktura upravljanja koju je uspostavio Zoran Milanović u toj stranci nije njihov unutarstranački problem, odnosno da taj problem nije riješen što vodstvo i dio članstva voljko pristaje na podložnički odnos koji im je Milanović nametnuo. Stranke troše javni novac, imaju posebna prava i zato moraju biti podvrgnute demokratskoj kontroli, ističe Gjenero i dodaje.


- SDP-u može biti neprijatno što Božo Petrov sebi pripisuje ulogu svojevrsnoga „apostola demokracije“, ali tako dugo dok za tu ulogu uživa potporu dijela biračkog tijela, dok se birači trude da nasuprot tendenciji uspostavljanja dvostranačja, što ju generira loš hrvatski izborni sustav, brane nišu „treće opcije“ za Petrova i Most, moraju se pomiriti s ovim oblikom „vanjskog utjecaja“ na njihovu „unutarstranačku intimu“, ili pristati na marginalizaciju u političkoj areni, naposljetku će Gjenero.


Da podsjetimo, iz poruka koje Petrov šalje zadnjih dana moglo bi se zaključiti da će pokušati učiniti sve kako ne bi ponovo došao u situaciju da s Milanovićem dogovara koaliciju, što je, prema istraživanjima javnog mnijenja, vrlo izvjesno.


- Mi u SDP-u sigurno nećemo dozvoliti da nam netko sa strane kadrovira. Mi smo demokratska stranka koja je na demokratskim unutarstranačkim izborima izabrala predsjednika i nećemo dozvoliti da ga itko sa strane ičim uvjetuje. Nema šanse da se micanjem Milanovića uvjetuje potencijalna koalicija SDP-a i Mosta, poručuju iz SDP-a.


Ispada da Petrov nema manevarskog prostora za eliminaciju Milanovića, tim prije što se uz njega, za razliku od Karamarka, ne veže nikakva ozbiljnija afera.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, božo petrov, most, sdp, davor gjenero