Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Stanje na tržištima: Usljedio oporavak svjetskih burzi od 'Brexita'

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će se američka središnja banka Fed zbog 'Brexita' i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nadoknadivši gotovo sve gubitke nastale neposredno nakon šoka zbog odluke Britanaca o napuštanju Europske unije.

 

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 3,2 posto, na 17.949 bodova, a toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 2.102 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 3,3 posto, na 4.862 boda. Nakon što su u dva dana neposredno nakon odluke o 'Brexitu' ti indeksi zabilježili najveći dvodnevni pad u posljednjih 10 mjeseci, od utorka se tržište oporavlja, pa su do kraja tjedna burzovni indeksi nadoknadili gotovo sve gubitke. MSCI indeks svih svjetskih burzi skočio je u posljednja četiri dana prošloga tjedna 6 posto, no i dalje je u blagom minusu u odnosu na razinu na kojoj je bio uoči referenduma u Britaniji 23. lipnja.

 

"Cijene dionica snažno su skočile jer su strahovanja ulagača da će 'Brexit' voditi u globalni financijski i ekonomski kaos splasnula. Bez sumnje, i idućega će tjedna biti nervoze na tržištu zbog 'Brexita', no vidjet ćemo kako će se dalje razvijati situacija u Europi", kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital.  Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača da će se američka središnja banka Fed zbog 'Brexita' i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata, dok bi druge velike središnje banke mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, što je britanska već i najavila.

 

Kako bi smirio tržišta, u četvrtak je guverner Bank of England (BoE) Mark Carney kazao kako će središnja banka vjerojatno morati u ljeti uvesti nove gospodarske poticajne mjere. "Carney je uvijek bio zabrinut zbog mogućeg utjecaja 'Brexita' na britansko gospodarstvo, a sada je to realnost. Stoga se priprema za najgori mogući scenarij i želi uvjeriti tržišta da će BoE biti proaktivan", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

 

Prošloga je tjedna S&P 500 zabilježio najveći tjedni skok od studenoga, pa je sada u odnosu na početak godine na dobitku oko 3 posto, dok je od rekordne razine, dosegnute u svibnju prošle godine, udaljen samo 30-ak bodova. No, pojedini analitičari smatraju da bi ekonomska i politička nesigurnost u vezi 'Brexita' idućih tjedana mogla držati ulagače na oprezu.

 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 7,1 posto, na 6.577 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,3 posto, na 9.776 bodova, a pariški CAC 4,1 posto, na 4.273 boda. Najveće je iznenađenje, kažu analitičari, snažan uspon britanskog FTSE indeksa, koji je sada čak 4 posto iznad razine na kojoj je bio uoči referenduma o 'Brexitu'.

 

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 4,9 posto, na 15.682 boda.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, svjetske burze