Hrvatska

TAKTIKA?: "Hasanbegović igra političku igru koja koristi HDZ-u, njemu, ali i Plenkoviću"

'Na taj način zapravo doprinosi da centristički Plenković postane prihvatljiviji desnom stranačkom krilu.'

Piše: Ivan Klarić

- Okrenimo se budućnosti, nemojmo se baviti prošlošću, rekao je danas novinarima tehnički ministar kulture i potpredsjednik HDZ-a Zlatko Hasanbegović.


Novinare je, pogađate, zanimalo hoće li se kandidirati za predsjednika HDZ-a kako priželjkuje veliki broj njegovih pristaša unutar te stranke. No, ovakvim "odgovorom" zapravo je dao do znanja da to ne želi komentirati.


- Po svemu sudeći unutar HDZ-a je postignut konsenzus da je Plenković najbolji kandidat u postojećim uvjetima, Kovač je ili procijenio ili su ga kolege uvjerile u to da mu se u takvim uvjetima ne isplati „izlagati kožu“ izborima, a Zlatko Hasanbegović po svemu sudeći igra političku igru koja može samo koristiti stranci, održavajući „napetost“ na desnom stranačkom boku i jačajući svoj utjecaj kao potpredsjendika stranke koji je izabran s najvećim brojem glasova članova stranke, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero.


- Na taj način zapravo doprinosi da centristički Plenković postane prihvatljiviji desnom stranačkom krilu, čiji je trenutni favorit Hasanbegović, ističe Gjenero.


Inače, tehnički ministar vanjskih poslova i HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač izjavio je danas kako se neće kandidirati za predsjednika stranke, objasnivši kako bi njegova kandidatura dovela do polarizacije u stranci.


Tako je zasad jedini kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HDZ, ZLATKO HASANBEGOVIĆ, andrej plenković, davor gjenero