Crna kronika

SPLIT: Borislav Đukić tvrdi da nije kriv za rušenje brane u Peruči

Eksplozija je prouzročila štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Umirovljeni general major nekadašnje JNA Borislav Đukić ustvrdio je da se ne osjeća krivim za rušenja brane Peruča 1993. godine zbog čega mu je u srijedu počelo suđenje na splitskom Županijskom sudu.


Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Đukića tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovjednika korpusa i srpske paravojske generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno sa majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva.


Eksplozija je prouzročila štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka.


U vijeću uz suca Slavka Lozinu koji vodi postupak sjede suci Mlađan Prvan i Bruno Klein, dok optužbu zastupa Marina Matušan.


Na optuženičkoj klupi u Splitu samo se našao Đukić jer je Ratko Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo prošle godine. Na upit suca treba li mu prevoditelj Đukić je kazao da mu ne treba jer je u školi učio srpski jezik.


Tužiteljstvo je predložilo ispitivanje ukupno 28 svjedoka, mahom se radi o srpskim i hrvatskim vojnicima i djelatnicima sigurnosnih službi te vještaka.


Tijekom suđenja bi se trebali čitati dijelovi ratnog dnevnika Ratka Mladića kojeg je splitskom sudu ustupio sud u Haagu. S druge strane Đukićeva obrana osporava pravnu kvalifikaciju optužnice i činjenični opis.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PERUČA, Borislav Đukić, DOMOVINSKI RAT